Kolumna Milene Bačelić: The Kapa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prošlog tjedna najviše bure izazvala je jedna kapa, i zbog kape  povela se nevjerojatna medijska hajka protiv novoizabranog ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića. Kaže stari narod da se za dobrim konjem prašina diže, pa ako je tome vjerovati ovolika hajka značila bi samo jedno –  imamo konačno dobrog konja u utrci za kulturu. Kulture nam svakako treba ,a u Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina osjetno nedostaje, kao i pameti da se razumijemo.

Ne znam da li sam već prije napisala u jednoj od svojih kolumni kako  sam u osnovnoj školi  imala jednu kolegicu u razredu koja je prepisivanjem testa prepisala i moje ime i prezime, pamet joj nije smetala shvaćate, e tako nešto   mislim o većini danas. Kao da je pamet potpuno isčezla. Da objasnim zašto tako mislim: ministar kulture Zlatko Hasanbegović krenuo je u rješavanje vrućih pitanja u svom resoru. Iznenadio je sve žurnom odlukom o raspuštanju Povjerenstva za neprofitne medije, kojemu su mnogi kritičari i urednici portala spočitavali neobične kriterije dodjeljivanja sredstava iz proračuna. Podsjetimo, iz godine u godinu državni novac su dobivali mahom isti portali. Opredjeljujuci se za jasnije kriterije oko dodjelele novca, opredjeljujući se za dobre projekte  postalo je jasno da Hrvatska jednostavno nije sazrela za ljude ovakvog kova. Ministar je u samo par dana dobio etiketu nesposobnog, nekompetetnog ministra , kao i napadača na medijske slobode. Čovjek nije ni počeo s radom, a već je nesposoban, nekompetentan itd. Zbog čega?

Realno gledajući ljude treba pustiti da počnu raditi, pa se tek onda možemo upustiti u  polemiku je li nešto dobro napravljeno ili ne. Još nije pokazao svoje kvalitete ili mozda nekvalitete, a već bi ga smjenili. Razlog smjene – cappa, pardon kapa. Aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović osvanuo je na naslovnici tjednika Novosti na fotografiji na kojoj nosi kapu koja je nalik ustaškoj. Ministar kulture  ubrzo je dao svoje priopćenje o kompromitirajućoj fotografiji,  objašnjavajuci da je 1996. zapravo pozirao s kapom koju su tada nosili pripadnici HOS-a (Hrvatskih oružanih snaga), koji su se 1991. borili u Domovinskom ratu, a 1992. integrirani su u Hrvatsku vojsku. I eto ti vraga: dok se uhljebljuje, krade i razbacuje državnim novcem nitko ni rijeci. Spomenu se partizani i ustase svi se dignu  na noge . I eto nas ponovo u 2WW.  Par mjeseci činilo se kao da smo predahuli od tih tema :partizani-četnici-ustaše, ali bio je to samo privid, snovi, daleki snovi.  Dok svijet strahuje od 3. svjetskog rata, kod nas, ovaj put zbog Hasanbegovića drugi se rasplamsao. Kao da je vrijeme stalo , zapeli u prošlosti .  2016 je, evo majke mi  vidim na kalendaru kojeg mi je ovog Božića poklonila moja draga prijateljica, čitko i jasno piše – 2016, a posvuda izrazi – četnik-ustaša-crveni-komunjare, fašisti, antifašisti ? Pa gdje ja to živim?. Upalim tv da i to provjerim, : sjednica Hrvatskog sabora, aha u Hrvatskoj sam znači.

Odlučim  ostaviti barem na pet minuta isti tv kanal da se uvjerim da je stvarno tako, i začudo dileme više nema: zaista je sjednica hrvatskog sabora,  a tamo opet ista priča: “opet isti debilizam: čiji stari je bija ustaša, a čiji partizan…” Čudu se cudim koliko je narod lako vuc  za nos .Alo ljudi , pa dužni smo 60  milijardi eura ,Nijemci nam predviđaju financijski krah i sudbinu Grčke ,dužnicko ropstvo da budem precizanija, a vi pričate o ustašama, partizanima, četnicima umjesto o razvoju? Važnija je kapa nego program razvoja, važnija je kapa nego BDP, vaznija je kapa nego ono ispod kape.Da je ministar Hasanbegović ostavio sve po starom i da nije dirao u mnoge koji se hrane državnim novcem mogao je bezbrižno sjediti u ministarskoj stolici, ovako bezbrižno ne sjedi.  . Boli li zaista kapa, fašizam ili zatvorena pipa? s godinama čovijek nešto i nauči, pa sam i ja  u ovih 40 godina života naučila da nikada  pas ne laje  zbog sela nego zbog sebe, pa mi se sve nekako čini da se ovaj put u  Hrvatskoj  ne radi o ratu ideologija, već o dodjeli novaca i pranju novaca kroz udruge . Gospodo draga,  dosta je bilo življenja na tuđoj grbači, zasučite rukave i zaradite sebi kruh.Svi hrvatski ministri se tribaju ugledati na Hasanbegovića, zaviti pipu svima onima koji parazitski sisaju proračun, pa će za godinu, dvije valjda svima nama  biti bolje.Ono što vidim da ministar pokušava  je : uvesti red u nepotističko rasipanje ionako preskromnih srestava za kulturu, a smjenu traže oni koji su do sada očito  krajnje nemoralno financijski profitirali. Čega se boje ti i takvi, koji tako glasno viču? Baš svatko tko želi može  napraviti dobr projekt, biti  pravi umjetnik, i svatko će upravo takve  željeti vidjeti i angažirati i eto love.

Čak i mala beba sisa do neke 2.god. pa se prilagođava drugoj hrani. Prilagodite se gospodo i Vi!


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.