Caffe macchiato

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Imam potrebu još jednom razjasniti što je zapravo macchiato, jer dosadilo mi je voditi svakodnevnu raspravu s pojedincima koji dolaze ili su bili privremeno u zemljama gdje se kultura ispijanja kave uglavnom sastoji od filterice, turske, ili neke druge kave koja nema veze s espresso aparatom. Uvijek volim istaknuti da je espresso posljednja karika u evoluciji napitaka od kave iz više razloga. Ima najveću ekstrakciju, masnoće ne izgaraju, jer temperatura ne prelazi 92 stupnja Celzija, sve ono što valja iscuri u šalicu, a ovo nepotrebno ostaje u filter situ i ima najmanje kofeina.

KOMPROMIS OD KAVE

U zemljama koje nemaju tradiciju espressa, kao npr. u Americi ili Kanadi, talijanski doseljenici koji su pokušavali uvesti ovu vrstu napitka od kave morali su se prilagoditi navikama gostiju i privući ih na način da su radili razne kompromise među napicima. Tako, recimo, nećete nikad ili vrlo rijetko vidjeti Amerikanca da pije espresso ili macchiato iz male šalice, već one velike. Postoji i velika kolektivna greška u Hrvata ili bar većine koji naručuju veliki macchatto. Takva zabluda nastala je 70-ih godina prošlog stoljeća kad se počelo masovno odlaziti u Trst. Pojam macchiato zvučao je moderno i urbano pa je prihvaćen i raširio se vrlo brzo, ali veliki broj ljudi nije bio spreman prihvatiti malu šalicu i tako malo tekućine za toliko novca. Tada nastaje kompromis u obliku velikog macchiata, imamo puno više napitka i možemo sjediti sat vremena i duže u kafićima, jer mi imamo puno više vremena od Talijana koji srkne u jednom gutljaju pa žuri natrag na posao. Mi smo zemlja s puno penzionera, nezaposlenih, studenata, razvojačenih branitelja, a i oni koji rade ne žure se baš natrag na radno mjesto. U takvoj situaciji veliki macchiato dolazi kao melem na ranu.

Wikipedia kaže ovako: ‘Caffe macchiato, ili kako neki kažu espresso macchiato je napitak od kave s vrlo malo dodanog mlijeka u maloj šalici uglavnom toplog i emulziniranog’. Takav napitak u Italiji se zove macchiato caldo. Postoji također verzija s hladnim mlijekom po imenu macchiato fredo, a mlijeko uglavnom stoji na šanku u malim posudama takozvanim latierama.

SAMO MALO MLIJEKA

Riječ macchiato dolazi od macchiare, što na talijanskom znači mačati ili isprljati nešto, dakle dodati samo malo mlijeka u espresso. SCA (Speciality Coffee Association) je organizacija koja je uvela standarde među napicima od kave te svake godine organizira natjecanja barista, macchiato je prihvaćen kao napitak u maloj šalici sa zapjenjenim mlijekom bez mjehurića uz zabranu korištenja žlice.

Zato molim sve one koji se prave pametni i misle da sve znaju, a pogotovo moga prijatelja Lakija da me prestane gnjaviti ili bolje rečeno terorizirati raspravama oko teme macchiato, jer svi gore navedeni podaci su jedini ispravni i svima dostupni na provjeru, dok su sve druge verzije ovog napitka nečija subjektivna fantazija.

PIŠE: Zlatko Vukičević


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.