Prije četiri godine raspodjela je bila 8-4-2

Šibensko-kninski kandidati u niskom startu. Kome se smiješi saborska fotelja?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U ponoć počinje izborna šutnja uoči parlamentarnih izbora koji će se održati nedjelju od 7 do 19 sati i na kojima će se za 14 mjesta u Hrvatskom saboru u IX. izbornoj jedinici, koja obuhvaća i cijelu Šibensko-kninsku županiju, natjecati 238 kandidata. Za razliku od prethodnih, prijevremenih izbora 2016. godine na ovima se natječe 17 lista, odnosno četiri više.

Na prošlim izborima prag su prešle samo tri liste, od njih 14. Lista HDZ-a dobila je tada 49,61 posto glasova birača, koalicija SDP-HNS-HSS-HSU 24,06 posto te Most 12,72 posto glasova. U Sabor je tako ušlo osam zastupnika s HDZ-ove liste, četiri s liste SDP-ove koalicije te dva sa liste Mosta.

Od kandidata s područja Šibensko-kninske županije, koji su izborili saborski mandat, najveći broj glasova, 8.552, dobila je HDZ-ova nositeljica liste Branka Juričev Martinčev, a za Franka Vidovića, četvrtog na listi SDP-ove koalicije, glasalo je preferencijalno 3.290 birača. Nediljko Dujić izborio je ulaz u Sabor sa 2.201 glasom, a Hrastov Hrvoje Zekanović postao je zastupnik sa 2.015 glasova, ostvarenih na prolaznom sedmom mjestu HDZ-ove liste. U tadašnji saziv Sabora ušao je i Ivan Klarin koji je na trećem mjestu koalicije SDP-a dobio 1.959 preferencijalnih glasova.

Zanimljivo je da se na listi Restart koalicije, na šestom mjestu, pojavljuje Goran Grguričin, koji je na prošlim izborima na listi Blokiranih dobio tek 31 glas.

Neke ankete na nedjeljnim izborima šansu za ulazak u Sabor daju ovaj put Stipi Petrini, koji je na izborima dobio čak 4.671 glas, ali je njegova koalicija tada ostala ispod izbornog praga sa 3,23 posto glasova. Sada Petrina na izbore izlazi sa Živim zidom, koje je 2016. godine dobio 4,16 posto glasova.

Suverenist Hrvoje Zekanović je, nakon razlaza s HDZ-om, koji ga je ‘uveo’ u Sabor, pronašao novu prolaznu opciju u Škorinom Domovinskom pokretu i vjerojatno će, kao nositelj liste, osvojiti još jedan zastupnički mandat.

U HDZ-u na ovim izborima sigurne ulazne pozicije imaju nositelj Ivan Malenica i Nediljko Dujić, dok je Branka Juričev Martnčev na devetom mjestu s kojeg u slučaju da HDZ formira Vladu, najvjerojatnije opet ulazi u Sabor.

Kao nositelj liste Restart koalicije SDP-ov Franko Vidović ima siguran mandat, a u slučaju da ta koalicija ostvari bolji rezultat nego 2016. godine, s petog bi mjesta u Sabor mogla i Ljubica Kardum iz HSU-a.


Pratite nas i na društvenim mrežama: