Hrvoje Zekanović: HDZ i SDP koaliraju u Europskom parlamentu, a Hrvatski suverenisti su im jedina ozbiljna alternativa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović na Europske izbore izlazi u sklopu Hrvatskih suverenista, političke platforme koja okuplja Hrast, Hrvatsku konzervativnu stranku, građanske inicijative Istina o Istambulskoj, Hrvatski bedem te više udruga građanskog društva. Listu predvodi Ruža Tomašić, a Zekanović je 12., stoga smo s njime razgovarali o suverenizmu, hrvatskom glasu u Europskoj uniji, stavovima o pobačaju, Srbiji…

Dio ste Hrvatskih suverenista. Objasnite nam što za vas u današnjem modernom svijetu znači suverenizam?

Današnji svijet se dijeli u političkom smislu na suvereniste i globaliste. Nekoć su te podjele bile na lijevo i desno ili na liberalno i konzervativno. U toj podjeli smatramo da je jako važno štititi interese svog naroda, naravno i svoje države jer bez identiteta i spoznaje o tome tko smo i što smo ne možemo očekivati prosperitet na bilo kojem polju. Uz suverenizam, ipak bih se stavio i u desni konzerativni dio političkog spektra.

Europska unija je skupina 28 zemalja… No, čuje li se dovoljno hrvatski glas u Europi?

Hrvatska je jedna od manjih članica Europske unije, a koliko će se njezin glas čuti, ovisi prije svega o ljudima koji je zastupaju. Konkretno, Ruža Tomašić, nositeljica liste Hrvatskih suverenista, jedna je od devet posto najaktivnijih svih europarlamentaraca, a što se tiče hrvatskih zastupnika, daleko je najaktivnija. Drugim riječima, ako se netko želi zauzimati za interes svoje države i naroda, to svakako može, bez obzira radi li se o samo jednom zastupniku ili mnogo više.

Poznato je da je Euoropski parlament podijeljen na dva velika bloka, pučane i socijaliste… Jednima pripada HDZ, drugima SDP, a oni koaliraju. Vidite li se u jednoj takvoj koaliciji ili ćete voditi posebnu politiku?

U Europskom parlamentu nisu isključivo socijalisti i pučani. Moja stranka Hrast, a i stranka Ruže Tomašić, Hrvatska konzervativna stranka, djeluje u okviru ECR (Europskih konzervativaca i reformista) koji su opozicija velikoj koaliciji Plenkovićevih pučana i Piculinih socijalista. Volio bih naglasiti da je ovaj put stvarno glas za ovakav HDZ istovremeno glas i za SDP jer su kroz ove dvije grupacije HDZ i SDP u koaliciji zadnjih pet godina, a dogovorili su postizbornu suradnju i u sljedećem razdoblju.

Hoćete li kao EU zastupnik podržati ulazak Srbije u Europsku uniju?

Moj stav je tu iznimno jasan. Smatram da Srbija na ovaj način nipošto ne smije ući u Europsku uniju dok se ne riješe sva otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije. Dakle, podsjetio bih na vrijeme kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju kako su Slovenci uvjetovali naš ulazak riješavanjem svih otvorenih pitanja, a svima je ostao u sjećanju problem Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva koji su Slovenci pokušali riješiti u svoju korist koristeći svoj položaj u Europskoj uniji. Smatram da se Srbiji mora uvjetovati njezin ulazak riješavanjem pitanja granice, pitanja arhiva, pitanjem nestalih, pitanjem priznavanja agresije na Republiku Hrvatsku, a naravno i ratne odštete.

Vodi li sadašnja HDZ-ova Vlada suverenističku politiku prema Srbiji?

Naravno da ne i to je jako očito! Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković radi sve da njegov kolega Vučić, kojemu je pomogao da sa svojom Srpskom naprednom strankom uđe u grupaciju Pučana (EPP), što prije uvede Srbiju u Europsku uniju ne vodeći računa o hrvatskim interesima, nego isključivo o željama Bruxellesa.

Hoćete li u EU parlamentu jasno govoriti protiv pobačaja, kao što radite u Hrvatskoj?

Postoje teme od kojih ne bježim niti ja niti moja politička opcija. Za razliku od mnogih koji se nazivaju kršćanskim demokratima, pripremio sam i dao u saborsku proceduru Zakon o zaštiti života kojim se na jedini pravi način regulira pitanje pobačaja. Ovim putem bih pozvao sve svoje kolege koji nisu htjeli potpisom podržati stavljanje u proceduru mog zakona, da ne dolaze na Hod za život jer njihova borba za zaštitu života treba biti u Hrvatskom saboru, a ne paradiranjem na ulici.

Treba li Europa znati više o Bleiburgu kao svetom mjestu hrvatskog naroda?

Bleiburg je, reći ću nažalost, najveće stratište nakon završetka Drugog svjetskog rata u Europi. Naravno, ne mislim samo na Bleiburg nego na Križni put i brojne jame gdje su tadašnji pobjednici ubili ljude bez ikakvog suđenja. Za takve tragične događaje jednostavno se mora znati. Nijedan zločin s bilo koje strane ne smije se zataškati i smeta mi kada se ukazuje isključivo na zlodjela jedne strane, dok se drugi zločini zanemaruju. Europski parlament je mjesto gdje se otvaraju brojne teme pa zašto ne i jedna ovako važna povijesna tema za hrvatski narod.

U Šibeniku ste prepoznati po vođenju brojnih projekata, bili ste i osnivač udruge Juraj Dalmatinac, a nedavno je i otvoren jedan projekt na kojem ste aktivno sudjelovali, Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova…

Iznimno se ponosim na svoj angažman u brojnim udrugama, među kojima uvijek s ponosom ističem Društvo Juraj Dalmatinac gdje sam zajedno s brojnim zaljubljenicima u svoj grad značajno doprinio uređenju i valorizaciji šibenskih tvrđava. Također sam i jako ponosan na svoj obol u projektu uređenja palače Galbiani, gdje sam koordinirao izvrsnu skupinu stručnjaka u procesu apliciranja i dobivanja europskog novca.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.