Jedan muškarac preminuo

Zatvaraju škole, dućane, kafiće: U Italiji u jednom danu potvrđeno 16 zaraženih od koronavirusa

Screenshot/HRT
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U Italiji u Padovi umro je 78-godišnjak koji je bio pozitivan na koronavirus, prenose talijanski mediji. On je jedan od dvojice iz Veneta koji su pozitivni na taj virus. Samo u jednom danu, u petak, u Italiji je zabilježeno 16 slučajeva zaraženih od koronavirusa. Prema posljednjim podacima, od koronavirusa u svijetu je preminulo 2.248 osoba, zaraženih je 76.787, a izliječenih 18.864.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da se sužava prostor mogućnosti suzbijanja epidemije koronavirusa te da se zato mora brzo reagirati, prenosi HRT.

U talijanskoj regiji Lombardija je 14 slučajeva zaraženih koronavirusom. Od dvije zaražene osobe u Venetu, jedna je kasno navečer u petak preminula. Među zaraženima je i pet zdravstvenih djelatnika. Tri osobe zaražene koronavirusom zabilježene su proteklih dana u Italiji te ih je ukupno – 19.

Stotine ljudi su testirane, a nekoliko gradova sjeverne Italije naredilo je zatvaranje svih prostora javnog okupljanja, u pokušaju suzbijanja širenja koronavirusa.

Preminuli muškarac u Padovi bio je hospitaliziran već 10-ak dana

Adriano Trevisan (78) prva je žrtva koronovirusa u Italiji. On je bio hospitaliziran u bolnici u Padovi, zajedno s drugom zaraženom osobom u toj regiji. U bolnici je bio 10-ak dana zbog ranijih zdravstvenih poteškoća. Trevisan je bivši vlasnik građevinske tvrtke, otac troje djece, prenosi agencija Ansa.

Oboljeli iz Codogna večerao s prijateljem koji se vratio iz Kine i zarazio se

Prvi oboljeli u Codognu je 38-godišnji Talijan koji je potvrđen sinoć, iako je od srijede u bolnici. Budući da nije bilo očite poveznice s Kinom, liječnici ga nisu odmah tretirali kao mogućeg oboljelog od koronavirusa. To se dogodilo tek nakon što mu se stanje pogoršalo, a njegova se supruga sjetila da je nedavno večerao s prijateljem koji se vratio iz Kine. Virus je s njega prešao na njegovu trudnu suprugu, prijatelja s kojim je trčao, pet liječnika i sestara te tri pacijenta u bolnici u koju je došao, kao i tri starija muškarca. Trojica starijih muškaraca su posjetitelji kafića koji drži otac ‘jogging’ partnera oboljelog 38-godišnjaka, navele su regionalne vlasti u priopćenju.

– U izolaciju ćemo staviti 250 osoba i testirati, rekao je povjerenik za zdravstvo Lombardije Giulio Gallera, među kojima je 70 članova medicinskog osoblja bolnice u Codognu i 160 suradnika 38-godišnjaka.

Prijatelj 38-godišnjaka koji je bio u Kini a negativan je na koronavirus, zadržan je u bolnici zbog dodatnih testiranja. Zdravstvene vlasti su rekle da nije imao simptome nakon povratka iz Kine 21. siječnja, a i ako je bio nositelj virusa, njegova zaraza je prošla.

Zatvaraju se prostori javnog okupljanja u Codognu i devet okolnih mjesta

Vlasti su najavile zatvaranje svih prostora javnog okupljanja u Codognu i u devet  okolnih mjesta.

Ministar zdravstva Roberto Speranza je rekao da će škole i većina dućana biti zatvoreno i da se otkazuju sportski događaji.

– Osnovni cilj kojem težimo sljedećih sati je zaustavljanje područja širenja virusa, rekao je Speranza nakon razgovora regionalnim vlastima.

Koronavirusom je u Italiji do danas bilo zaraženo troje ljudi

Do danas je u Italiji koronavirusom bilo zaraženo troje ljudi. Dvoje kineskih turista koji su stigli iz Wuhana bili su pozitivni na koronavirus u Rimu krajem siječnja, dok je Talijan koji se vratio iz kineskog grada na letu s još 56 stranih državljana, hospitaliziran tjedan kasnije.

U Južnoj Koreji 100 je novih slučajeva zaraze, a ukupan broj premašio je 200. U Kini je zaraženo i više od 500 zatvorenika u dva zatvora izvan žarišta, provincije Hubei. U klinička istraživanja poslano je pet novih lijekova, a učinkovito se primjenjuje kombinacija antivirusnih lijekova i tradicionalne kineske medicine. U Iranu 13 novih slučajeva, četvero je preminulih.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.