Za 100 ‘svojih’, Nijemac kod nas kupi robe vrijedne 143 ‘naša’

Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Za njemačke turiste Hrvatska je najpovoljnija destinacija na cijelome Mediteranu. Za svojih stotinu eura Nijemac u Hrvatskoj dobije robe i usluga u vrijednosti 143 eura, pokazuje analiza koju je na osnovi podataka Eurostata, OECD-a i Bloomberga napravio ugledni njemački list Die Welt.

Papreno u Italiji

Dakle, za kruh koji u Njemačkoj plati jedan euro, Nijemac u Hrvatskoj može dobiti gotovo jedan i pol kruh. Podjednako kao u Hrvatskoj, jedan “njemački” euro vrijedi i u Turskoj. Hrvatska u usporedbi sa svojim najvećim turističkim konkurentima, Španjolskom, Portugalom, Grčkom i Italijom, stoji puno bolje. Ni velika dužnička kriza u ovim zemljama eurozone nije spustila cijene proizvoda i usluga da bi one bile konkurentnije od hrvatskih. Najskuplja mediteranska destinacija za Nijemce je Italija. Tamo Nijemci za stotinu eura dobiju onoliko koliko u Njemačkoj plaćaju samo 97 eura. Prosječan Nijemac malo bolje nego u Italiji proći će u Španjolskoj. Tamo je jedan njegov euro vredniji pet posto nego u Njemačkoj.

Grčka je zemlja u kojoj je dužnička kriza napravila pravi gospodarski i socijalni potop. A to se sada osjeti i na cijenama. Stotinu “njemačkih” eura prije krize približno toliko je vrijedilo i u Grčkoj. No, sada se situacija bitno promijenila. Sada za 100 eura Nijemac u Grčkoj dobije onoliko koliko bi u svojoj zemlji morao platiti 125 eura. Slično je i u Portugalu. Ovo podsjeća na vrijeme prije uvođenja eura. Zbog stalnih devalvacija tih valuta Nijemci su sa svojom jakom markom mogli  povoljno ljetovati u Španjolskoj i Portugalu – ističe Die Welt. Manje nego u Njemačkoj za svoj će novac Nijemci dobiti u Austriji (četiri posto manje), Francuskoj (sedam posto) i Finskoj (čak 17 posto). Gledajući izvan zemalja eura, za Nijemce je najskuplja Norveška – tamo njihovih 100 eura stvarno vrijedi samo 65 eura.

Euro je već podijeljen

Glavni razlog za pad cijena u nekim zemljama eurozone jest veliko rezanje plaća, što je bila jedna od glavnih mjera u svim državama u borbi protiv dugogodišnje recesije. U eurozoni se već dugo priča da bi moglo doći do podjele eura na dva dijela. Ovi podaci pokazuju da se euro u stvarnosti već podijelio – na bogati sjeverni i siromašni južni euro.

Izvor: Večernji list


Pratite nas i na društvenim mrežama: