VIDEO: Reakcija gluhonijemog dječaka koji je prvi put u životu naučio komunicirati će vas dirnuti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

PATRICK OTAMA je 15-godišnjak iz Ugande koji je gluhonijem od rođenja. Kako u njegovoj sredini dosad nije postojala škola za znakovni jezik, Patrick nikad nije ni sa kim razgovarao.

“Sjedimo pored Patricka i pričamo o njemu, a on nas ništa ne razumje. Djeluje skoro nepristojno. No, Patrickov život je stalno ovakav”, kazala je novinarka Chanela 4 u videu.

Ipak, njegovoj tužnoj svakodnevici u kojoj je uvijek bio usamljen i doslovce “zarobljen u vlastitim mislima”, nedavno je došao kraj.

Naime, Patricka je posjetio Raymond Okkelo, inače učitelj znakovnog jezika koji je odlučio u njegovoj sredini otvoriti školu znakovnog jezika, čime je pružio nadu i mogućnost za socijalizaciju gluhonijemim osobama iz Patrickove okoline, za kakvu su bili zakinuti većinu svog života.

Okkelo koji je također gluhonijem, sluh je izgubio kao dijete te je do prije šest mjeseci bio društveno izoliran baš kao i Patrick.

Napokon, prije pola godine, Okkelo je dobio mogućnost da nauči znakovni jezik te je nakon nekoliko mjeseci upornog učenja dogurao toliko daleko da je postao učitelj znakovnog jezika, koji je sada život drugih gluhonijemih osoba “okrenuo naglavačke”, otvorivši prvu školu znakovnog jezika u ovom udaljenom području sjeverne Ugande.

Patrickova reakcija kada je prvi put naučio komunicirati će vas dirnuti.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AHfC6jqBhkk[/youtube]

IZVOR/FOTO: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: