VIDEO: Istraživači se spustili u jedan od misterioznih sibirskih kratera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

PROŠLOG su mjeseca znanstvenici s Instituta za geologiju i geofiziku u Novosibirsku objavili nove rezultate istraživanja misterioznih sibirskih kratera i njihov nastanak doveli u vezu s djelovanjem plina.

Krateri su inače pronađeni ranije ove godine, od tri kratera dva su na poluotoku Jamal, a treći na poluotoku Tamir. Unatoč opsežnim istraživanjima, porijeklo kratera još uvijek nije do kraja razjašnjeno.

Stoga se istraživanja nastavljaju, a prije nekoliko dana znanstvenici i istraživači spustili su se u najveći krater, onaj na Jamalu, da bi prikupili materijale koji bi mogli dovesti do novih spoznaja.

Krater u koji se istraživački tim spustio promjera je 60, a dubok 16,5 metara, no tim se spustio do dubine od 10,5 metara.

krater111

“Prikupili smo uzorke zemlje, leda, plinova i zraka koje smo potom izmjerili, a sada slijedi analiza tih materijala, za koju će znanstvenicima trebati vremena da obrade sve podatke i donesu nove zaključke”, rekao je Vladimir Puškarev, direktor Centra za arktička istraživanja, prenosi Siberian Times.

Na dnu kratera formiralo se jezero, koje je sada zaleđeno. Znanstvenici navode da za sada ne postoji opasnost od pojave novih kratera na tom području, no da bi zaista bili sigurni u to, moraju što prije doći do zaključka o tome kako su i uslijed čega krateri uopće nastali.

Stoga se rezultati ovog najnovijeg istraživanja nestrpljivo očekuju, a po svemu sudeći, uslijedit će još mnoga nova istraživanja dok se sa sigurnošću ne utvrdi priroda nastanka ovih misterioznih kratera.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JO7Yb4owZms[/youtube]


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.