VIDEO: GODIŠNJICA SMRTI: Dan kad je umro Josip Broz Tito

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prošlo je točno 35 godina od smrti jugoslavenskog čelnika, vođe Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu te jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Josipa Broza Tita.

Tog 4. svibnja 1980. godine, nakon pročitanog proglasa Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije u ime SK SKJ i Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, život je u Jugoslaviji nakratko stao.

Voditelji su jedva izgovorili da je Tito umro

Snimke objave informacije o Titovoj smrti, koje su drhtavim glasovima izgovorili Miodrag Zdravković s Radio Beograda i Miroslav Lilić s Televizije Zagreb i danas se mogu pogledati na YouTubeu.

 

“Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito”, stoji u proglasu.

 

“Dana 4. maja 1980. u 15.05 u Ljubljani prestalo je da kuca veliko srce predsednika naše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predsednika Saveza komunista Jugoslavije, maršala Jugoslavije i vrhovnog komandanta oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita”, pisalo je u proglasu.

Nogometaši su neutješno plakali

Legendarna je i snimka utakmice Hajduka i Crvene Zvezde na kojoj nogometaši plaču, a na tribinama se ori “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

Plakali su i svi ostali

Snimke uplakanih građana i građanki Jugoslavije obišle su svijet, a Titova smrt opisivana je kao najtužniji dan u povijesti Jugoslavije. Dan nakon smrti, njegovo je tijelo smješteno u auli jugoslavenske Skupštine u Beogradu, gdje su mu dužnosnici i građani mimohodima odavali počast. Sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu.

Svi se prisjećaju dana kad je umro Tito

Puno godina nakon snimljen je i dokumentarac “Dan kad je otišao drug Tito” u kojem se svi prisjećaju dana Titove smrti i kako je ona utjecala na njih.

https://youtu.be/HHoki4UYbH8

izvor:telgram.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.