'Covid putovnice'

U Bruxellesu konačno predstavljen plan. Ovo su tri uvjeta za slobodno kretanje unutar EU

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Europska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni certifikat kojim će građani moći dokazati da nisu zaraženi koronavirusom te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze. Certifikat će uključivati tri kriterija – dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili cjepivo ili da su preboljeli Covid 19, javlja Jutarnji.hr.

Prema prijedlogu Europske komisije ova bi potvrda bila i u papirnatom i u elektronskom obliku, a izdavale bi ju vlasti iz svih država članica.

Certifikat bi bio priznat od svih članica Europske unije te država koje se nalaze u Schengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova će potvrda dokazati da je osoba ili cijepljena protiv Covida-19, da posjeduje negativan test ili dokaz da je preboljela Covid-19.  Potvrda se izdaje državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove obitelji. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

‘Digitalna potvrda’ će sadržavati podatke o cjepivu koje je građanin primio, tko je proizvođač, broj doze i datum cijepljenja. Potvrda o testiranju će sadržavati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja, a potvrda o tome da je osoba preboljela Covid-19 i datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja.

Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele Covid-19.

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.