U Austriji uhićen tinejdžer terorist: Učio o bombama, ciljao na bečki zapadni kolodvor

Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

AUSTRIJSKO državno odvjetništvo u St. Poeltenu i Služba za zaštitu ustavnog poretka pokrenuli su istragu protiv 14-godišnjaka osumnjičenog za sudjelovanje u terorističkoj skupini, uhićenog u utorak na večer.

Istražni zatvor osumnjičeniku produljen je u srijedu.

Osumnjičeni 14-godišnji učenik, turski državljanin koji već najmanje osam godina živi u Austriji, raspitivao se na internetu o mogućnosti sastavljanja nekonvencionalnih eksplozivnih naprava i pokazao namjeru da ih upotrijebi, priopćilo je državno odvjetništvo Donje Austrije. Mjesto njegova planiranog terorističkog napada navodno je bio bečki zapadni kolodvor.

Skupljao informacije o izradi bomba

Uhićeni je izjavio da još nije bio sastavio eksplozivnu napravu, ali je skupio “konkretne informacije o kupnji potrebnih predmeta”, tvrdi državno odvjetništvo.

Prema istom izvoru, 14-godišnjak nije imao u planu samoubilačke napade. Međutim, državno odvjetništvo tvrdi kako je otvoreno najavljivao da će otputovati u Siriju kako bi se ondje priključio džihadističkoj Islamskoj državi.

Policija je istragu protiv njega pokrenula početkom listopada, kad je dječak upao u oči svojoj okolici sve radikalnijim izjavama i ponašanjem.

IZVOR: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: