TRESU SE ČLANICE EU: Kakav bi kaos nastao kada bi Grčkoj oprostili dugove

Grčki premijer Alexis Tsipras je kao Don Quijote pokušao izmijeniti filozofiju odnosa u kapitalizmu. Ipak, iskreno se nadam da će razum pobijediti, prije svega zbog grčkog naroda. Jednostavno je: zadužili ste se i dug morate vratiti, kaže ekonomski analitičarGuste Santini.

Moguće je da će zbog grčkog sloma porasti kamate na obveznice svih dužničkih država u Uniji, pa tako i Hrvatske. Naime, najava referenduma u kojem bi se Grci trebali izjasniti pristaju li na europske uvjete štednje vrlo je ozbiljna za vjerovnike. I sama najava podiže rizik, a to može rezultirati rastom kamatnih stopa. Euro je odmah pao za dva posto.

Samim time posljedica je stabilizacija dolara i rast švicarskog franka, a i državni dugovi, ali i građanski postaju skuplji. Oko 60.000 Hrvata koji otplaćuju kredite valutnom klauzulom vezane za franak, koliko-toliko je “mirno” do siječnja, do kada jepremijer Milanović fiksirao tečaj franka u odnosu prema kuni na 6,39.

No što će biti nakon isteka te predizborne mjere, a tečaj franka će rasti jer je sigurna luka poduzetnicima?

Još veći kaos bio bi kad bi Grčkoj oprostili dug

Također, ako su nam veće zatezne kamate na dugove, Hrvatska iz proračuna mora odvajati više novca za vjerovnike. Ako više novca odlazi na kamate, manje ostaje za isplatu plaća, mirovina i ostalih obveza koje država ima. No još veći kaos nastao bi kada bi Europa doista i Grčkoj oprostila dug.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.