Smanjuje hospitalizaciju

Srbija rezervirala 50 tisuća komada novog lijeka protiv koronavirusa, stiže u siječnju

FOTO: Pixabay/ Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Srbija je rezervirala 50 tisuća pakiranja novog lijeka protiv koronavirusa molnupiravir, izjavila je ravnateljica srbijanskog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavivši da će lijek u Srbiju stići u siječnju.

Ravnateljica RFZO Sanja Radojević Škodrić kazala je za televiziju Prva da je Srbija prva u Europi potpisala ugovor za nabavu ovog lijeka te da očekuje da će ga u prosincu registrirati američka agencija za lijekove, prenijela je srbijanska agencija Beta. Očekuje se da će potom lijek dobiti odobrenje i u Europi i Srbiji.

Eksperimentalni oralni lijek kompanije Merck & Co Inc protiv COVID-19, molnupiravir, u obliku je tablete i trebao bi se primjenjivati kod pacijenata kojima je utvrđeno prisustvo koronavirusa u prvih pet dana otkako je ustanovljen virus. Prema rezultatima kliničkih ispitivanja lijek za 50 posto smanjuje hospitalizaciju zbog zaraze ili smrt kod pacijenata koji su skloni težoj zarazi.

Ako se odobri, molnupiravir, koji djeluje tako da unosi pogrešku u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv COVID-19.

Radojević Škodrić istaknula je da su sve kliničke studije završene za ovaj lijek, što je neophodno prije registracije te da su rezultati odlični. Podsjetila je i da molnupiravir nije prvi lijek koji je Srbija nabavila i dodala da je od početka pandemije imala sve ključne lijekove protiv COVID-19.

Ponovno je istaknula važnost cijepljenja s obzirom da, kako je rekla, cjepivo sprječava, a lijek liječi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.