Kako se odvija cijepljenje u Regiji?

Srbija cijepila četiri puta više građana od Hrvatske, BiH i Crna Gora još nisu ni počele

Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Hrvatskoj je do jučer cijepljeno nešto manje od 70 tisuća građana, a od toga je drugu dozu BioNTech-Pfizerova cjepiva, odnosno punu zaštitu od koronavirusa, primilo manje od 12 tisuća ljudi, piše Slobodnadalmacija.hr

Među prvima su cijepljeni političari – ministri, gradonačelnici, saborski zastupnici – te suci Vrhovnoga suda: to je, kao što je poznato, pravdano kampanjom propagiranja cijepljenja među poslovično sumnjičavim pučanstvom.

Srbija je, ako ne lažu, apsolutni regionalni šampion procijepljenosti: do danas je cjepivo primilo više od 256 tisuća njihovih građana, gotovo četiri puta više nego u Hrvatskoj. Prema službenim objavama ministra zdravlja, država još raspolaže s oko 600 tisuća osiguranih doza. Građani na punktove na cijepljenje dolaze na temelju poziva, s unaprijed utvrđenim terminom, pa se tako u jednom danu zna cijepiti i od 15 do 20 tisuća ljudi.

Tajna srbijanskog uspjeha leži u ranoj i pravodobnoj nabavci cjepiva, i to od gotovo svih raspoloživih proizvođača – Amerikanaca, Kineza i Rusa. Prošlu subotu je u Beograd stigao kontingent od dodatnih milijun doza kineskog cjepiva Sinopharm, a još je prvih 100.000 doza iz Pekinga dobilo certifikat tamošnje državne agencije za lijekove.

U Srbiji su zasad u uporabi tri cjepiva – Pfizer-BioNTtechovo, ruski Sputnjik V i kineski Sinopharm, no najavljeno je skoro potpisivanje ugovora i o nabavci oko 800 tisuća doza farmaceutske kompanije AstraZeneca.

U Sloveniji je Pfizerovo cjepivo dosad primilo tek oko 48 tisuća osoba. Premda broj novozaraženih u Sloveniji usprkos lockdownu još rapidnije ne pada, a zabilježen je i slučaj opasnijega engleskog soja virusa, zastoj u međunarodnoj distribuciji cjepiva odrazio se na planove za procjepljivanje građana vlade Janeza Janše.

U Federaciji BiH još nije cijepljen ni jedan jedini građanin. BiH je jedina zemlja u okruženju koja još nije osigurala nijednu dozu cjepiva. Organizirano cijepljenje još nije počelo ni u Crnoj Gori. U zemlji s oko 600 000 građana ukupan broj oboljelih je prešao 50 tisuća, dok je zabilježeno i oko 700 smrtnih slučajeva.

Čitav tekst možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: