Zima s koronom

Skijaška sezona izgledat će potpuno drugačije: Kasnije uplate, povrat sredstava, nova pravila na skijalištima…

Ilustracija

Oko 200 tisuća Hrvata lani je skijalo na europskim skijalištima, no zov odmora ove godine remeti koronavirus. Upitna su i ostala zimska putovanja jer pravila o prelasku granice i epidemiološke prilike mijenjaju se iz dana u dan, javlja Dnevnik.hr.

Pravila za skijanje u doba koronavirusa polako se slažu. Na talijanskim skijalištima sezona će izgledati potpuno drugačije. Tomislav Šepić iz izvršnog odbora ISIA-a objasnio je kako.

– Počevši od same karte koju više ne morate kupovati na kasama, možete je kupiti i preko interneta. Talijanska mjera je metar distance. Primjerice ako je gondola za osamdeset ljudi, oni će ih puštati pedesetak. Nikad neće spriječiti obitelj da ide sama – objašnjava.

Hoće li uopće otići, Hrvati još razmišljaju. Agencije prilagođavaju ponude i primaju rezervacije uz mogućnost kasnije uplate.

– Ako Hrvatska isto odluči da je određena zemlja u crvenoj zoni i ne preporučuje se putnicima, zatvori granice za određenu zemlju ili obrnuto, tada se, naravno, svim putnicima mora jamčiti potpuni povrat svih uplaćenih sredstava – ističe direktorica putničke agencije Tamara Černeka za Dnevnik.hr.

Boje, brojke i pravila o prelasku granica mijenjaju se iz dana u dan. U Francuskoj su prekjučer zabilježena 5084 nova slučaja koronavirusa, Italija je imala 2257 novozaraženih, a Austrija 750. Prije mjesec dana epidemiolog Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV u šali je, kaže, za skijanje odabrao Slovačku ispred Austrije.

– Situacija u Slovačkoj sada se drastično pogoršala, ali i u Austriji. Što se tiče skijanja, sam čin spusta i skijanja nije rizičan za zdravlje, međutim sve ono što je vezano za to, to je sasvim sigurno rizičan događaj – izjavio je tada.

Kako bi rizik sveli na minimum i osigurali zimsku sezonu, Slovenci su razvili kodeks post-Covid turizma.

– On nam omogućava da svakom gostu koji dođe u Sloveniju osiguramo situaciju u smislu zdravstva na veoma visokom nivou – objasnio je Zdravko Počivalšek iz slovenske vlade.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.