Borba za odobrenje istraživanja eksperimenta trajala desetak godina

Pušteni genetski modificirani komarci u Floridi zaustavljaju Zika i denga virus

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Eksperiment je prvi puta iskušan u SAD-u, točnije na Floridi. Novi komarci trebali bi uništavati ženke i njihovo potomstvo, ali lokalno stanovništvo boji se da će nastradati i ekosustav, piše Večernji.hr

U Sjedinjenim Državama u prirodu su prvi put pušteni genetski modificirani komarci. Biotehnološka tvrtka Oxitec time je pokrenula kontroverzno ispitivanje insekata u Floridi nakon što su to godina stanovnici odbijali, a bilo je i regulatornih komplikacija. Borba za odobrenje istraživanja i prihvaćanje ovakvog eksperimenta trajala je desetak godina. Ovog vikenda pokus je počeo na Florida Keysu, a cilj mu je provjeriti metodu kojom bi se suzbila populacija divljih komaraca Aedes aegypti koji mogu nositi uzročnike Zike, denga groznice, chikugunye ili žute groznice.

Sve do sada u Sjedinjenim Državama ovakvo nešto nije se pokušavalo s komarcima, ali jest s kupusnim moljcem u državi New York te pamukovim moljcem u Arizoni.

Provodit će se i analiza ponašanja komaraca. Hvatat će se dio insekata koji odu u prirodu, a onda promatrati koliko su daleko dospjeli od kutija u kojima su dopremljeni, koliko su uspjeli poživjeti, jesu li uspjeli smanjiti aktivnu žensku populaciju te ugibaju li doista nove ženke sa smrtonosnim genom.

Više pročitajte OVDJE


Pratite nas i na društvenim mrežama: