Prije mjesec Irska izašla iz lockdowna, a sada se opet zatvaraju: ‘Imamo izvanredno širenje virusa’Foto: arhiva
Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Irski premijer Micheal Martin rekao je kako nema dokaza da je novi, zarazniji soj koronavirusa koji se širi susjednom Velikom Britanijom stigao i na Irski otok, no da je najsigurniji izbor pretpostavljati da jest.

Irska ima jednu od najmanjih stopa zaraze u Europi nakon što je početkom listopada odlučila privremeno zatvoriti dućane, kafiće i restorane. Za razliku od većine Europe, Irska je većinom ostala otvorena tijekom božićne sezone.

Broj novozaraženih dnevno sada raste za 10 posto, kazao je Martin i potaknuo vladu da odustane od plana da ugostiteljski objekti ostanu otvoreni do razdoblja uoči Nove godine. Nove restriktivne mjere trajat će do 12. siječnja, prenosi Reuters.

– Prošli tjedan smo nažalost imali izvanredno širenje virusa. To je isti obrazac koji smo vidjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem Europe – rekao je irski premijer.

Obitelji će i dalje uživati u Božiću kakav im je Martin obećao prije mjesec dana. Dopušteno je sastajanje najviše tri kućanstva, što je blaža mjera nego u ostatku Europe. U novogodišnjoj noći bit će dopušteno okupljanje najviše dva kućanstva.

Za razliku od šest tjedana dugih mjera od listopada do prosinca, trgovine će ostati otvorene, kao i teretane. Frizerski saloni će se zatvoriti, a hoteli smiju ugostiti samo neophodne radnike, prenosi Dnevnik.hr

Iako analitičari vjeruju da će irski BDP rasti ove godine zbog farmaceutske industrije i visokotehnološkog sektora, novo zatvaranje će najvjerojatnije zadržati broj nezaposlenih na 20 posto.


Pratite nas i na društvenim mrežama: