Papa Franjo podsjeća Europljane što se dogodilo 1933. u Njemačkoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Papa Franjo neće donositi mišljenje o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu sve dok ne bude imao šansu vidjeti na koji način će se provoditi njegova politika. U petak, kad je Trump preuzeo predsjedničku dužnost, papa Franjo ga je pozvao da se vodi etičkim vrijednostima te rekao da mora voditi brigu o siromašnima i prognanima za vrijeme svoga predsjedničkog mandata.

– Mislim da moramo pričekati i vidjeti. Ne volim brzati i preuranjeno prosuđivati ljude. Vidjet ćemo kako radi, što čini, te onda stvoriti mišljenje. Međutim bojati se ili radovati se zbog nečega što bi se moglo dogoditi, po mojem sudu nije mudro. Bilo bi to kao kad prorok predviđa nesreće, kazao je Papa za španjolski list El Pais.

Papa Franjo je također upozorio Europljane na populizam te rekao da se ne smije ponoviti pogreške iz tridesetih godina prošlog stoljeća kad su se okrenuli ‘spasiteljima’ kako bi se riješile ekonomske i političke krize koje su jedino mogle završiti u ratu.

– Krize izazivaju strah, uzbunu. Po mojem sudu, najočitiji je primjer europski populizam u Njemačkoj 1933. godine. Ljudi koji su potonuli u krizu, tražili su svoje identitete dok nije došao taj karizmatični vođa i obećao vratiti im njihove identitete. Vratio im je iskrivljene identitete i svi znamo što se dogodilo. U krizna vremena nedostaje nam moći prosuđivanja i to mi je stalni podsjetnik, rekao je papa Franjo.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.