Paljba po Hrvatskoj: kažu da smo histerični, mali, iskompleksirani…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Slovenski mediji i političari u ofenzivi nakon skandala s arbitražnim postupkom i odlukom Hrvatske da se povuče iz njega kao da se natječu tko će od njih otići dalje i dalje izvan granica primjerene političke komunikacije i profesionalnog novinarstva. Kao da je zemlja u ratu, ne biraju sredstva ni riječi, prikazujući nas malom, iskompleksiranom balkanskom zemljom, histeričnom i iracionalnom. Današnju naslovnicu tjednika Mladinakrasi fotografija djevojke u kupaćem kostimu s uzorkom hrvatskog grba i tekstom “Vruć folklor hladnog rata za prstohvat soli” uz naslov “Najbolja susjeda”!

Zamjena teza

Iako je satira nezamisliva bez potpune slobode, naslovnica Mladine, koja će Slovencima biti duhovita, kod nas je, osobito ženama, neukusna i nije neki hrabri pomak s obzirom na to da se i Mladina samo pridružila čoporativnom puhanju u rog. Komunikologinja prof. Smiljana Leinert Novoselističe da se u slovenskom medijsko-političkom prostoru dogodila klasična zamjena teza.

– Kad nekog ulovite u nečem što nije u skladu sa zakonom, on vas hitno napada što ste ga išli uloviti. Ispada da ste, kad nekog ulovite s prstima u pekmezu, vi krivi što ste ga ulovili. Mi smo krivi što smo to stavili na svjetlo dana jer svi umaču prste u pekmez… U Sloveniji su u obrani svojih interesa jedinstveni i mediji i političari, a mi smo sad Balkanci koji ne znaju komunicirati. U nas je rijetkost kao sad da su političari, mediji i građani zauzeli jedinstven stav o skandalu s arbitražom, ali koji je opasan za nekog drugog. Kad se želite držati međunarodnog prava, dobijete optužbe da ste netolerantni i incidentni – kaže Leinert Novosel.

Cilj je, dodaje, slovenske ofenzive zauzeti što bolje pregovaračke pozicije jer još ništa nije gotovo… Gordana Vilović, prof. novinarske etike, zamjećuje:

– Većina slovenskih medija odlučila se ponašati balkanski. Nijedne novine nemaju potrebu na taj način braniti nacionalni interes zemlje, pa nije Slovenija u ratu. Mediji trebaju iznijeti činjenice i ljudima prepustiti da zaključuju. Nevjerojatno je da su političari i novinari tako jedinstveni i da pušu u isti rog. No, dogodilo se to i boljima od Slovenije. I kod napada na Irak sve američke novine su bile jedinstvene, no poslije se New York Times ipak ispričao čitateljima. Ne bih voljela da se zbog slovenskog izvještavanja dogode ružne stvari, da neka budala napadne turista Slovenca ili mu ošteti auto. Najgora stvar koja se može dogoditi našem i slovenskom društvu je da političari i novinari pušu u isti rog – kaže.

Provokacija i satirom

O naslovnici Mladine kaže:

– To je satira, nisam sigurna zavređuje li ova naslovnica da pobriše sve one satiričke naslovnice i pomak koji su radili, nisam sigurna je li im trebala.

izvor:vecernjilist

foto:twitter


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.