Ovo su plaže na kojima se ne želite okupati

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iako izgledaju prelijepo, na ove plaže nikako ne želite ići jer su opasne iz najrazličitijih razloga: zbog morskih pasa, razbojnika ili zagađenja. Nakon što pogledate popis najopasnijih plaža svijeta, vaša uvala u kojoj se već godinama kupate bit će vam još draža:

Otok Reunion

Ova plaža poznata je po napadima morskih pasa. Radi se o francuskom teritoriju udaljenom 225 km od Mauricijusa u Indijskom oceanu. Od 2011. godine ondje je zabilježeno 20 smrtonosnih napada morskih pasa, što čini 13 posto svih napada na svijetu.

Otok Fraser, Australija

Opasnost koja vreba na ovoj plaži su, osim morskih pasa, i meduze. A ako uspijete izbjeći te dvije opasnosti, prijete vam jake struje koje bi vas mogle povući na pučinu. Uz to, na obali žive neki od najsmrtonosnijih paukova, kao i krokodili te divlji psi koji često napadaju ljudi.

Bikini Atoll, Maršalovi otoci

Maršalovi otoci su pod zaštitom UNESCO-a, a razlozi su nuklearna radijacija i morski psi. Na ovom otoku je izvedeno više od 20 pokusa nuklearnog oružja od 1946. do 1958. godine, a iako su proglašeni sigurnim 1997. godine, stanovništvo se odbilo vratiti. Također, ne preporučuje se ni konzumiranje lokalnih proizvoda.

The Red Triangle, Kalifornija 

Dio kalifornijske obale od Big Sura do Bodega Baya je poznat po 11 posto svih zabilježenih napada velikih bijelih morskih pasa na ljude.

Plaža Zipolite, Meksiko

Ova je plaža poznata i po jezivom imenu ‘Plaža mrtvih’. Opasna je najviše zbog visokih valova i jakih struja pa je 1995. ondje organizirana volonterska spasilačka služba.

Gansbaai, Južna Afrika

Ovo je teritorij velike bijele psine. Nedaleko od obale je Shark Alley, mali kanal između otoka Dyer i Geyser Rock, a dom je oko 60.000 tuljana, koji privlače velike bijele morske pse.

Plaža Chowpatty, Indija

Ova plaža u Mumbaiju u Indiji je jedna od najzagađenijih, a plivanje nikako nije preporučljivo. No, to ipak ne sprječava stanovnike da se ondje kupaju tijekom festivala Ganesha Chaturthi.

Sjeverna teritorija i Queensland, Australija

Svake godine između listopada i travnja velik broj plaža se zatvara zbog velikog broja otrovnih meduza koje su odgovorne za najmanje 70 smrtnih slučajeva od 1883. godine.

Volusia County, Florida 

Na obali Volusia Vountyja je od 1882. godine zabilježeno čak 267 napada morskih pasa, ali ni jedan nije imao smrtne posljedice. Dodatnu opasnost predstavlja udar groma zbog čega je od 1997. do 2006. poginuo 71 čovjek.

Copacabana, Brazil

Jedna on najpoznatijih plaža na svijetu ujedno i je i jedna od najopasnijih. Od 1931. godine je na Copacabani zabilježeno samo šest napada morskih pasa, ali veliku opasnost predstavlja kriminal. Krađe i pljačke su uobičajene, tako da se turistima preporučuje da kamere i novčanike ostavljaju u hotelima.

Staithes, Velika Britanija

Ova plaža u Yorkshireu poznata je po zagađenoj vodi koja ne zadovoljava europske standarde. Odlučite li se ipak na kupanje, prijete vam hepatitis A, dijareja, meningitis i slične bolesti.

Plaže Amazone, Brazil

Ovdje se nikako ne preporučuje kupanje zbog silnih pirana, anakonda i električnih jegulja. Nađete li se u tom području, ostanite na suhom koliko god vruće i sparno bilo.

Kilauea, Havaji

Plaža na otoku Kilauea je veoma blizu vulkana koji kontinuirano eruptira od 1983. godine. Osim toga, u okolnim vodama zabilježena su 102 napada morskih pasa od 1828. godine od čega čak osam smrtonosnih.

Shenzen, Kina

Plaža u Shenzenu je poznata po velikom broju ljudi koji se utope. Statistički, na ovoj plaži izgubi život najviše djece starosti od 1 do 14 godina u cijeloj Kini.

Praia de Boa Viegem, Brazil

Radi se o popularnoj pješčanoj plaži u Recifeu u Brazilu. Od 1992. godine ondje je zabilježeno više od 50 napada morskih pasa s 19 smrtnih slučajeva. Znanstvenici kažu da je razlog tome uništavanje ekosistema, kao i ribarski brodovi koji su veoma blizu obale. Kao to nije dovoljno, grad se bori s visokom stopom kriminala.

Izvor: jutarnji.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.