Izvješće Reportera bez granica

Ove godine u svijetu ubijeno 50 novinara, sve više onih koji istražuju kriminal i korupciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pedeset novinara i medijskih djelatnika ubijeno je zbog svojeg rada 2020. godine, većina u zemljama koje nisu u ratu. Brojka pokazuje da se povećava broj ubijenih novinara koji istražuju organizirani kriminal, korupciju ili ekološka pitanja, rekli su u utorak Reporteri bez granica (RSF), a prenosi Telegram.hr.

Posebno su istaknuli ubojstva u Meksiku, Indiji i Pakistanu. Osamdeset i četiri posto ubijenih ove godine postali su mete zbog svojeg rada, rekao je RSF u svom godišnjem izvješću, u usporedbi sa 63 posto u 2019. godini.

‘Već nekoliko godina Reporteri bez granica primjećuju da su istraživački novinari stvarno na nišanu država ili kartela’, rekla je Pauline Ades-Mevel, čelnica RSF-a.

Meksiko je zemlja u kojoj je ubijeno osam novinara, više nego u bilo kojoj zemlji. ‘Veze između krijumčara droge i političara ostaju, a novinari koji se usude izvještavati o ovim ili srodnim pitanjima i dalje su meta barbarskih ubojstava’.

Ades-Mevel rekla je da je RSF također primijetio trend ‘nasilja’ nad medijskim djelatnicima koji prate prosvjede, posebno u Sjedinjenim Državama nakon ubojstva Georgea Floyda, te u Francuskoj protiv kontroverznog novog zakona o sigurnosti.

Čitav tekst možete pročitati OVDJE.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: