Studija američkog sveučilišta

Otkriveno koliko vremena prođe od infekcije koronavirusom do pojave prvih simptoma

Jedno od vodećih američkih sveučilišta Johns Hopkins upravo je objavilo rezultate do sada najveće studije koja je pratila progresiju 181 pacijenta oboljelog od koronavirusa, a koji će imati iznimno važan utjecaj na praćenje oboljelih od Covida 19, javio je bivši ministar znanosti Dragan Primorac, a prenosi Tportal.

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine navode da većina ispitanika – njih 95 posto – prve simptome nakon infekcije virusom SARS-CoV-19 pokazuje već peti dan nakon infekcije.

Rezultati nedvojbeno daju potporu uvođenju 14-dnevne karantene za sve za koje se sumnja da su bili u kontaktu s virusom SARS-CoV-19, a Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da je mogućnost širenja virusa daleko brža s osoba koje su pokazale simptome bolesti u odnosu na one asimptomatske.

Prema posljednjim podacima Sveučilišta Johns Hopkins, od koronavirusa Covid-19 do ovog trenutka oboljelo je 114.452 osobe u više od 100 država svijeta, a umrlo ih je 4026. Dobra vijest je to da se do sada ukupno 64.166 osoba potpuno oporavilo nakon što su bile inficirane virusom SARS-CoV-2.

‘Pojačane mjere opreza i djelovanja vezano uz koronavirus narednih tjedana, nadam se ne mjeseci, bit će naša svakodnevica, posebice nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak najavila moguće proglašenje pandemije. Golem učinak koronavirusa na ekonomiju već je očit, dionice na Wall Street upravo su zabilježile najniže vrijednosti u zadnjih 10 godina, a S&P 500 je u ponedjeljak skliznuo za sedam posto’, komentirao je doktor Primorac, a prenosi Tportal.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.