Genetska analiza

Novo otkriće znanstvenika: Pandemija koronavirusa se umalo nije ni dogodila, evo i zašto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pandemija koronavirusa umalo se nije dogodila, pokazalo je novo istraživanje, prenosi CNN.

Znanstvenici koji pokušavaju utvrditi izvor zaraze koronavirusom u Kini pretpostavljaju da se nulti pacijent vjerojatno nije zarazio sve do listopada 2019. godine. Osim toga, istraživanje je pokazalo i sljedeće: pandemija se umalo nije ni dogodila

Prenatrpana tržnica u Wuhanu za koju se smatra da je izvor zaraze i manjak sreće bili su kombinacija koja je presudila u korist virusa da zaraza eksplodira u cijelom svijetu.

– Bila je to savršena oluja. Da su stvari bile samo malo drugačije, da je ta prva osoba koja je donijela virus na Huanan tržnicu odlučila ne otići na tržnicu taj dan ili da je čak bila prebolesna, do masovne zaraze vjerojatno ne bi ni došlo – rekao je profesor evolucionarne biologije na sveučilištu u Arizoni Michael Worobey.

Istraživački tim analizirao je molekularne podatke o mutacijama virusa kako bi izračunali koliko je dugo virus prisutan. Također su izradili računalne modele i simulacije kojima su prikazali kako se vjerojatno virus širio.

Znanstvenici su koristili tri ključne informacije. ”Detaljnu analizu načina na koji se virus SARS-CoV-2 širio prije lockdowna u Wuhanu, podatke o genetskoj različitosti virusa u Kini i izvješća o prvim slučajevima zaraze. Analizom smo zaključili da je virus kružio provincijom Hubei sredinom listopada 2019.”, kazao je profesor Joel Wertheim s Odjela za infektivne bolesti i globalno javno zdravrstvo na sveučilištu u Kaliforniji.

Studija ne pokazuje koja je životinja bila mogući izvor zaraze. Genetski dokazi pokazuju da šišmiši nose sličan, srodni virus, ali da je moguće i da je neka podvrsta životinje vjerojatno bila zaražena te je prenijela virus ljudima, prenosi RTL.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.