Zabrana će biti postavljena na 75 tisuća kuna

Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Povjerenica Europske komisije za financije Mairead McGuinness najavila je da će Europska komisija u srpnju predstaviti novi paket zakonodavnih prijedloga protiv pranja novca čiji će sastavni dio biti i apsolutna zabrana plaćanja gotovim novcem. Zabrana će biti postavljena na 10 tisuća eura, odnosno 75 tisuća kuna, s tim što će državama članicama biti dana mogućnost da uvedu i manji iznos, piše Večernji.hr

Ograničenja u plaćanju gotovim novcem već neko vrijeme postoje u 18 država članica EU, pa tako Grci gotovinom mogu platiti do 500 eura, Francuzi 1000 eura, a Poljaci 15 tisuća eura. Njemačka i Austrija najveći su protivnici zabrana plaćanjem gotovim novcem i u tim se zemljama na slobodu plaćanja gotovinom gleda gotovo kao na ustavnom zagarantirano pravo građana. U Austriji je bilo prijedloga da se plaćanje gotovim novcem zaštiti Ustavom. Novost za građane po novome, zabrana plaćanja gotovinom odnosila bi se i na tvrtke i na građane.

Hrvatske tvrtke i fizičke osobe koje obavljaju neku poslovnu aktivnost također imaju zabranu plaćanja gotovim novcem za vrijednosti veće od 75 tisuća kuna od siječnja 2018. godine, tako da nova pravila neće biti nikakva novost za poduzetnike. Ako su obveznici fiskalizacije, tvrtke ne smiju plaćati gotovinom nijedan račun iznad pet tisuća kuna. Stvari će se, međutim, mijenjati kod građana i njihovih međusobnih transakcija.

Više pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: