Stigao odgovor Ministarstva vanjskih poslova

Na kruzerima kod Kariba zapelo 450 Hrvata: ‘Dva mjeseca plutamo, a nemamo više ni plaće’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon posljednjeg u nizu pokušaja repartijacije članova posade kompanije Royal Caribbean, došlo je do pobune na brodu ‘Majesty of the Seas’, jednom od 30 kruzera te kompanije, koliko ih u ovom trenutku pluta karipskim morem i ispred Miamia u SAD-u, piše Morski.hr.

Na kruzerima se nalazi nekoliko tisuća ljudi koji čine posade flote kompanije, nezadovoljstvo bi se moglo proširiti i na druge brodove s obzirom da već više od dva mjeseca stoje na mjestu, plaće im se ne isplaćuju a unatoč tome što su zdravi, zbog globalne pandemije koronavirusa nitko ih ne želi primiti. Prije četiri dana neki pomorci započeli su štrajk glađu u nadi da će tako pritisnuti kompaniju kako bi ima pomogli u što bržem rješavanju problema.

– Dva mjeseca plutamo, a nemamo više ni plaće. Očajni smo, pomozite! Non-stop se odugovlači. Sad smo trebali biti na putu za Englesku pa iz Southamptona doma, pa su nas opet zaustavili na Bahamima i da sad idemo na treći brod, ‘Freedom of the seas’ i s njim na Barbados – izjavio je jedan od hrvata na brodu.

Ukupno je na brodovima 20 tisuća ljudi. Iz izvora bliskih kompaniji, doznaje se da je na tim kruzerima više od 450 hrvata, ali i gotovo tisuću crnogoraca, bosanaca i srba.

– Većina, dakle 90 posto posade je bez plaće od 23. travnja. Držali su samo tehničko osoblje stroja, mosta i minimum bijelog osoblja da može opsluživati brod. A sad se i to kidalo. Ovog trenutka brodovi rade na minimum manning posadi, minimum koji može sukladno zakonu opsluživati brod- dodaje.

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Morski.hr poslao je upit što se poduzima i koji su sljedeći koraci za rješavanje tog problema. U odgovoru, koji je stigao jutros, napominju kako su osnovali radnu skupinu, ali da je repartijacija navedenih kategorija zaposlenika jedna od najzahtjevnijih konzularnih aktivnosti te da odgovornost za organizaciju povratka leži na poslodavcu, pravnoj osobi s kojom hrvatski državljanin ima ugovor.

Cijeli odgovor Ministarstva možete pročitati ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: