Merkel odbija mjere popuštanja: I nakon 15. veljače ostaju zatvoreni kafići, frizeri i većina trgovina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Unatoč poboljšanoj epidemiološkoj situaciji u Njemačkoj uoči sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o daljnjim koracima u borbi protiv pandemije koronavirusa malo je vjerojatno popuštanje ili ukidanje mjera zatvaranja.

“Mislim da ćemo u srijedu oko jednog, ključnog pitanja biti složni: mi nećemo moći izbjeći nastavak sadašnjih mjera zatvaranja”, rekao je premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u utorak, dan uoči sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti.

Njegov stranački kolega i gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlin Michael Mueller smatra da bi popuštanje mjera zatvaranja moglo ponovno drastično pogoršati epidemiološku situaciju.

“Ako sada popustimo, brzo bismo se mogli vratiti na sedmodnevnu incidenciju od 100 ili 150 i tada ponovno sve kreće ispočetka”, rekao je Mueller za javni servis Deutschlandfunk.

Prema podacima središnjeg državnog epidemiološkog instituta Robert Koch sedmodnevna incidencija u Njemačkoj je u utorak iznosila 72,8, što predstavlja nastavak silaznog trenda, prenosi Poslovni dnevnik

Kao cilj mjera zatvaranja njemačka vlada je navela spuštanje incidencije ispod vrijednosti od 50.

Gradonačelnik Berlina se istodobno založio za donošenje plana za popuštanje mjera zatvaranja.

“Građani i gospodarstvo trebaju perspektivu. Nadam se da ćemo se u srijedu dogovoriti o zajedničkom okviru”, rekao je Mueller.

I predstavnici ostalih saveznih pokrajina su se založili za zadržavanje postojećih mjera zatvaranja uz istodobni plan njihova postupnog popuštanja.

Najmnogoljudnija savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, na čijem čelu je novi predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i mogući kancelarski kandidat Armin Laschet, predstavila je koncept popuštanja mjera zatvaranja koji bi se ravnao prema incidenciji u pojedinim saveznim pokrajinama.

Još uvijek se bilježi velika razlika u incidenciji među pojedinim pokrajinama. Dok je u Baden-Wuerttembergu incidencija trenutno 59, u Tirinškoj je ona sa 159 gotovo trostruko viša.

Sadašnje mjere zatvaranja, koje su djelomice na snazi od početka studenog, istječu u nedjelju. U medijima su se pojavili napisi o tome kako bi zbog pada broja novozaraženih moglo doći do popuštanja u sektoru školstva, a govori se i o mogućnosti otvaranja frizerskih salona.

Trenutno je zabranjen rad ugostiteljskim, sportskim i kulturnim objektima, kao i frizerima, a od sredine prosinca su zatvorene i sve trgovine s izuzetkom ljekarni i trgovina za svakodnevne potrebe.

Kako javljaju mediji, njemačka kancelarka Angela Merkel je pokazala spremnost na otvaranje u školskom sektoru, ali odbija daljnje mjere popuštanja.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: