Kraj izborne krize u Americi

Kongres potvrdio pobjedu Bidena, Trump obećao miran prijenos vlasti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Američki Kongres u četvrtak je potvrdio pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon što je završena višesatna rasprava i odbačeni republikanski prigovori na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država na koje nije bilo prigovora.

Potvrdom broja glasova osvojenih u saveznoj državi Vermontu Biden je prešao potrebni prag od 270 glasova. Nakon što su potvrđeni i rezultati iz posljednje države po abecedi, Wyoming, objavljeno je i da je Biden pobijedio sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa s ukupno 306 glasova izbornog kolegija prema 232.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris bit će inaugurirani na dužnost na svečanosti 20. siječnja.

Objavljena je i prva Trumpova reakcija nakon odluke Kongresa. Naime, nakon posljednjeg objavljenog videa, Twitter je suspendirao račun Donalda Trumpa. No njegov pomoćnik za društvene medije, Dan Scavino, na svojem je Twitteru objavio Trumpovu izjavu:

‘Iako se nimalo ne slažem s ishodom ovih izbora i činjenice me podupiru, ipak će doći do mirne tranzicije vlasti 20. siječnja. Uvijek sam govorio da ćemo nastaviti svoju borbu kako bismo osigurali da se računaju samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg predsjedničkog mandata u povijesti, to je samo početak naše borbe da Ameriku učinimo opet velikom!’, poručio je Trump.

Čitav tekst pročitajte OVDJE. 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: