Katalonci za neovisnost: Više od 80 posto za odvajanje od Španjolske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

NA KATALONSKOM neobvezujućem izjašnjavanju o neovisnosti više od 80 posto izašlih glasovalo je za odcjepljenje od Španjolske, a još se 10 posto složilo da Katalonija treba biti samostalna, iako još uvijek povezana sa Španjolskom, pokazuju prvi preliminarni rezultati objavljeni u ponedjeljak rano ujutro.

Katalonska potpredsjednica Joana Ortega izjavila je da je u glasovanju sudjelovalo 2.25 milijuna birača, od kojih je 80.1 posto za potpunu neovisnost, 10.1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španjolskom, dok se tek 4.6 posto protivi bilo kakvom obliku neovisnosti, javlja Dpa.

Pravo glasa imalo je oko 5,5 milijuna ljudi, a moglo se izjasniti na 1300 mjesta diljem regije od 7.6 milijuna stanovnika.

Madrid je izjašnjavanje, čiji se konačni rezultati očekuju kasnije u ponedjeljak, nazvao “bezvrijednim”, iako su tijekom dana mnogi birači čekali u redovima kako bi izrazili svoj stav.

Agencije navode da još nije poznato koji će biti značaj izjašnjavanja, no podsjećaju na nadavne odluke Ustavnog suda koji je naredio odgodu referenduma, za koji vlada u Madridu tvrdi da ga jedino ona može sazvati.

Nagađa se i da bi se katalonski vođa Arturo Mas mogao naći na udaru sudskih vlasti zbog “građanskog neposluha”, jer je katalonski glavni tužitelj na zahtjev Madrida pokrenuo istragu o tome predstavlja li korištenje škola i javnih prostora u svrhu održavanja izjašnjavanja kršenje odluke Ustavnog suda.

Mas se, međutim, nije dao smesti već je Katalonce pozvao da se odazovu glasovanju u što većem broju. Zahtjevi za suverenost Katalonije u posljednjih pet godina su sve snažniji, no španjolski premijer Mariano Rajoy poručuje da izjašnjavanje neće imati nikakvog učinka.

Cameron: London je za jedinstvenu Španjolsku

Britanija želi da Španjolska ostane jedinstvena i drži da bi bilo kakav referendum o neovisnosti Katalonije trebalo održati u valjanim ustavnim okvirima, rekao je u ponedjeljak premijer David Cameron.

Dugogodišnji katalonski pokret za neovisnost dobio je nov poticaj u rujnu kada je Škotska održala referendum o neovisnosti iako su Škoti glasovali za ostanak u Velikoj Britaniji, što je rezultat kojim je Cameron zadovoljan.

U nedjelju su milijuni Katalonaca simbolično glasali za zasebnu državu Kataloniju pošto je ustavni sud zabranio službeni referendum.

“Britanija je prijateljica i velika saveznica Španjolske… Želimo da Španjolska ostane ujedinjena i jedinstvena”, rekao je Cameron poslovnim liderima na konferenciji u Londonu.

Upitan što bi savjetovao Španjolskoj na temelju britanskog iskustva s referendumom u Škotskoj rekao je: “Vjerujemo da se referendumi… trebaju održati u valjanim ustavnim i zakonskim okvirima”

IZVOR: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.