Progovorio je član posade

Kako je potonuo brod kapetana Miškića: ‘Jeli smo leteće ribe…’

Koliko vrijedi ljudski život? Ako je suditi prema odštetama što su počele stizati na račune obitelji mornara nestalih u potonuću broda Bourbon Rhode prije sedam mjeseci – a među njima je bio i šibenski kapetan Dino Miškić – oko 4000 eura, pišu 24 sata. Obiteljima nestalih i trojice spašenih s tegljača, koji je bio u tako očajnom stanju da nikad nije niti smio isploviti iz Las Palmasa, toliko je sjelo na račun prije nekoliko dana.

Zato su obitelji nestalih ukrajinskih mornara, a njih su šestorica, odlučile angažirati odvjetnike i zajednički tužiti tvrtku Bourbon. Nije poznato je li im se pridružila i obitelj Miškić. Dobiju li na sudu, odštete koje će morati isplatiti Bourbon mogle bi biti milijunske. Jer postoje fotografije snimljene na suhom doku na kojima se jasno vidi u koliko je lošem stanju bio brod.

U međuvremenu, o detaljima tragedije progovorio je član posade Igor Morozov (60). Iskusni ruski brodostrojar je 19. rujna 2019. krenuo s ostatkom posade kapetana Dina Miškića na put preko Atlantika. Odmah po ispovljavanju počeli su, kaže, problemi. A nakon nekoliko dana sustigao ih je uragan Lorenzo.

– Uvjeti su bili nemogući, valovi visine 14-15 metara, a more se samo slijevalo u stroj broda… Taj brod, shvatili smo to prekasno, uopće nije ni bio spreman za plovidbu – ispričao je za rusku udrugu moreplovaca (ITF) Morozov.

Cijeli tekst možete pročitati na 24 sata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.