Virus ih poharao

Jako teška situacija u Sarajevu: ‘Svi kapaciteti su popunjeni, a liječnici su iscrpljeni. Ovo je novi Bergamo’Foto: PixaBay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Bosnu i Hercegovinu zahvatio je još jedan val koronavirusa koji popunjava posljednje bolničke kapacitete i odnosi sve veći broj života, javlja RTL.

Zbog neuređenosti države, politikantstva, nemarnosti i nedostatka volje, nadležni do sada nisu ni započeli pregovore o nabavci cjepiva, a cijepljen je veoma mali broj zdravstvenih radnika od cjepiva uglavnom iz donacija.

Dok su zemlje regije, poput Hrvatske, mjesecima imale zatvorene ugostiteljske objekte ili ograničeno kretanje, u BiH je sve radilo kao da koronavirus ne postoji. Radili su restorani, kafići, shopping centri, a mjere se gotovo i nisu poštovale. U zemlju je bio omogućen ulazak bilo kome bez PCR testa ili obvezne samoizolacije. Sve to ovih dana stiže na naplatu, pišu 24 sata.

U Sarajevu su ogromni redovi ispred Covid ambulante i drive in punktova za testiranje na koronavirus. Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tvrde da su svi kapaciteti popunjeni te da su liječnici iscrpljeni. Tamo je smješteno 666 pacijenata i mjesta više nema. Nedostaje liječnika i medicinskih sestara u većini zdravstvenih ustanova u gradu. Dio medicinskih radnika se zarazio pa su na bolovanju.

U glavnom gradu BiH je najgora situacija u državi po broju oboljelih i aktivno je 4.599 slučajeva infekcije uz stalan porast. U ponedjeljak je zabilježeno 502 nova slučaja COVID infekcije i trenutno je hospitalizirano 666 osoba.

– Mi ne čekamo scenarij Bergama, mi jesmo u scenariju Bergama. Sarajevo je trenutno najveće žarište koronavirusa u Europi. To je istina – upozoravajuće je kazao Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.