Grci dočekali otvaranje banaka, ali uz njih i drastično povećanje poreza te ozbiljne reforme

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Grčke banke spremne su za otvaranje nakon što su tri tjedna imale zatvorena vrata u jeku dosad najveće krize u Grčkoj, ali i u eurozoni.

Atena je uspjela sporazumjeti se s međunarodnim kreditorima prošli tjedan te dogovorila financijsku pomoć koja će spriječiti da Grčka izleti iz eurozone.

Ipak, nekoliko restrikcija ostaje, a Grci se moraju suočiti i s povećanjem cijena koje dolazi uz porez na dodanu vrijednost, piše BBC.

Čekaju ih ozbiljne gospodarske reforme

U međuvremenu Njemačka je spremna razmisliti o dodatnom olakšanju otplate duga Grčkoj, nakon što ispune potrebne gospodarske reforme.

Redovi ispred bankomata bili su slika života u Grčkoj posljednjih nekoliko tjedana, kada su građani svakodnevno čekali da povuku najviše 60 eura sa svojih računa. Ta je mjera uvedena kako bi se spriječilo povlačenje svog novca s računa, do kojeg bi vrlo vjerojatno došlo kod uplašenih Grka.

Od danas, dnevni limit pretvara se u tjedni, pa će tako Grci moći sa svojih računa podići najviše 420 eura tjedno, što znači da nema više čekanja u redovima.

Velik rast PDV-a i cijena proizvoda i usluga

Otvaranje banaka znači povrat neke doze normalnosti u grčku ekonomiju, no dugotrajni problemi još su tu. Nezaposlenost je strašno visoka, dok se recesija u ovoj zemlji može usporediti s nekim od najpoznatijih povijesnih ekonomskih katastrofa.

Grci će odsad proizvode i usluge plaćati više, uključujući taksije i restorane, dok će PDV narasti s 13 na 23 posto. Upravo povišenje poreza bilo je dio paketa reformi koje su od Grčke zatražili vjerovnici, kao uvjet za oslobađanje 86 milijardi eura vrijednog bailouta.

Grčke banke zatvorene su 29. lipnja i od tada iz Grčke su svakodnevno stizale slike ljudi koji u redovima čekaju pred bankomatima.

Grci će ponovno moći koristiti svoje kreditne kartice u inozemstvu.

Iznimka će biti napravljena i u kontroli protoka kapitala koji je na snazi od 29. lipnja, naime, bit će moguće dobiti novčane doznake u iznosu do 5000 eura tromjesečno za sve mlade Grke koji studiraju u inozemstvu, a za potrebe liječenja u inozemstvu grčki će državljani moći iznijeti iz zemlje 2000 eura.

U ostalim područjima kontrola protoka kapitala ostaje ista, što znači da Grci ne smiju prebacivati novce u inozemstvo ni iz zemlje iznositi veće količine novca u gotovini, a ni otvarati nove račune u vlastitoj zemlji.

izvor: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: