Franka Viljac iz Strasbourga: ‘Nitko od mojih prijatelja nije stradao, ali su mnogi bili u centru kad je nastao kaos’

Tri osobe su poginule, a najmanje 11 ih je ozlijeđeno u terorističkom napadu koji se dogodio sinoć oko 20 sati u centru Strasbourga na adventskom sajmu. Počinitelj, 29-godišnji Cherif Chekkat, još je u bijegu, a Šibenčanka Franka Viljac koja živi u Strasbourgu, za Šibenski portal ispričala je svoje dojmove.

– Bila sam doma sinoć kad se dogodio napad. Živim u centru grada blizu mjesta gdje se dogodio napad, i taman smo se dečko i ja spremali prošetati do centra nakon večere kad smo čuli što se dogodilo – ispričala nam je Viljac.

Počinitelj, koji je inače na popisu osoba koje su potencijalno povezane s terorizmom, i dalje je u bijegu. Kako javlja Reuters, napadač se nalazi na takozvanom ‘Fiche S’ popisu na kojemu je 26 tisuća osoba koje predstavljaju sigurnosni rizik, a vjeruje se kako je oko 10 tisuća njih radikalizirano.

 

– Helikopteri su prelijetali grad do 2 sata ujutro. Škole, vrtići, radnje, jutros rade normalno, jedino će, kako kažu, sajam danas biti zatvoren – kaže Viljac.

Život u Francuskoj promijenio se još 2015. godine kada se dogodila serija terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

– Nažalost, naučili smo živjeti na stalnom oprezu. Naviknuti smo na vojsku koja hoda po gradu s puškama, i na osiguranje posvuda. Unatoč svim mjerama, ovakve grozne stvari se ipak dogode i tada bude ogromna tuga za ljudima koji nastradaju. Hvala Bogu, sinoć nitko od mojih prijatelja i kolega nije nastradao, iako su se mnogi našli zaglavljeni u centru kad je nastao kaos – priča Šibenčanka zaposlena na Europskom sudu za ljudska prava.

 

Strah je ono što se terorizmom želi postići, stoga je pod svaku cijenu bitno ostati smiren, napominje Viljac.

– Nastojimo svi živjeti normalno i ne dozvoliti da nas strah paralizira. To je upravo ono što se želi postići ovakvim napadima – izazvati strah, nanijeti bol, paralizirati život nacije. Francuska trenutno prolazi kroz jako teško razdoblje, ali sam pozitivna i vjerujem da će dobro prevladati – poručila je.

Inače, policija je jutros u standardnom postupku pretražila kuću 29-godišnjeg Chekkata, a on je pobjegao kada je došla policija. U kući su mu pronašli eksplozivna sredstva. Stotine policajaca i dalje traga za napadačem kojeg je policija u jednom trenutku opkolila i pucala na njega, no prema navodima francuskih medija, uspio je pobjeći.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.