FOTO Panika u Austriji i Njemačkoj: Strah raste sa svakim novim centimetrom snijega, dosad poginulo devet ljudi

Sa svakim novim centimetrom snijega stanovnici Alpa sve više strahuju, jer prema lokalnoj prognozi, oborine će se nastaviti tijekom čitavog tjedna. Upozorenje na opasnost od lavina podignuto je na 4. razinu, što znači da je opasnost od lavina tolika da i najmanje vibracije mogu izazvati katastrofu, javlja Dnevnik.hr.

U Austriji je u ponedjeljak evakuirano i prvo skijalište na planini Hochkar, koje se nalazi na 1770 metara nadmorske visine. Austrijske vlasti strahuju od ogromnih lavina, a jedan takav slučaj zabilježen je prije 20 godina u Galtüru, kad je lavina zatrpala čitavo mjesto i odnijela 31 život.

Unatoč naporima stručnjaka koji su kontroliranim eksplozijama pokretali sigurne lavine sa spomenute planine, tamo su snježne oborine izvan kontrole, jer je u vrlo kratkom vremenu napadalo čak metar svježeg snijega- Mjestimice, snježni pokrivač na tom području mjeri i do tri metra dubine.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#obertauern

Objavu dijeli Drasi 🚀🛸 (@draasi)

Situacija sve dramatičnija u Njemačkoj

Snježne oborine sve su jače i u Njemačkoj. Vlasti okruga Misenbacha u Bavarskoj u ponedjeljak su proglasile stanje elementarne nepogode.

‘Čitav tjedan se očekuje nastavak snježnih oborina u Austriji i na jugu Bavarske. Očekuje se jedan do dva metra novog snježnog pokrivača’, kaže za Bild meteorolog Dominik Jung.

Jung upozorava da nisu samo vozila ugrožena tako velikim nanosima snijega, već da i mnoge zgrade jedva mogu podnijeti teret tolikog snijega. ‘Polako ali sigurno, situacija će postajati sve dramatičnija’, kaže.

Dosad izgubljeno devet života

Snježno nevrijeme i njegove posljedice dosad su odnijele već devet života.

Posebno tragična je bila smrt njemačkog skijaša koji je preživio lavinu na Dalmüsu, ali su mu noge ostale zarobljene duboko u snijegu.

‘Bio je u rupi i spasioci su ga zbog toga teško locirali i stigli prekasno. Druga ga je lavina potpuno zatrpala, a umro je pred očima svoje djevojke’, priča Karl Türtschel (59), šef spasilačkog tima.

Među poginulima su još jedan skijaš (26), turist (45), njemački planinar (20), slovenski skijaš (35), švicarski daskaš na snijegu (24) te dvoje austrijskih planinara (23, 28).

Isto tako, na Ritter Hornu u Južnom Tirolu u Italiji, poginula je osmogodišnja djevojčica, koja se sanjkama spuštala s ocem i majkom. Otac nije razumio upozorenja na njemačkom o zabrani sanjkanja te je izgubio kontrolu nad saonicama, koje su se zabile u drvo. Majka djevojčice nalazi se u komi, prenosi Dnevnik.hr.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.