Europske zemlje uvode sve oštrije mjere. Ovo su neke od najstrožihFoto: Ilustracija/Pixabay
Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

S 11.287 novih slučajeva korone znatno je premašen prethodni rekord u Njemačkoj, priopćio je Institut Robert Koch (RKI) u četvrtak ujutro. Do sada je dnevni rekord bio 7830 slučajeva – prošlog petka. Broj ljudi čija je smrt povezana s infekcijom SARS-CoV-2 porastao je na 9905 – 30 više nego dan ranije, piše Deutsche Welle.

Po posljednjim podacima, otprilike trećina svih njemačkih gradova i okruga prešla je prag od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana. U mnogim mjestima stupaju na snagu pooštrene mjere zaštite. U oko 30 okruga i gradova takozvana vrijednost incidencije popela se čak i iznad granice od 100.

Međutim, trenutne vrijednosti su samo djelomično usporedive s onima iz proljeća, jer se sada znatno više testira – i samim tim otkriva se više zaraženih. Zbog vremena između infekcije, testa, rezultata i izvještaja stručnjaci kažu da najnoviji brojevi pokazuju koliko se virus širio – prije tjedan dana. Zbog toga je potrebno neko vrijeme prije nego što se političke mjere odraze i u brojkama, rečeno je.

Testovi kolega u kabinetu ministra zdravstva

U srijedu je ministar zdravstva Jens Spahn (40) objavio da je zaražen virusom korone. On se putem Twittera zahvalio na željama za oporavak i dodao: “U izolaciji sam kod kuće i oporavljam se. Trenutno imam samo simptome prehlade.” Poželio je svima s kojima je bio u kontaktu da ostanu zdravi.

Sada se postavlja pitanje je li Spahn virus prenio i svojim kolegama u vladi. Prema informacijama lista Bild,, svi koji su u srijedu bili s njim na sastanku u kancelarskom uredu trebali bi biti testirani.

Skoro potpuno zatvaranje u nekim državama EU

Neke zemlje Europske unije već reagiraju oštrim mjerama na sve veći broj slučajeva zaraženih.

Češka

U Češkoj će od ovog četvrtka gotovo sve radnje biti zatvorene, osim supermarketa i ljekarni. Pored toga, uvedena su i ograničenja izlaska: Vlada u Pragu naložila je da Česi moraju ograničiti kontakt s drugim ljudima na “apsolutno neophodno vrijeme”. Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Češka je nedavno imala najvišu stopu zaraze u Europi u roku od 14 dana.

Slovačka

Ni Slovačka ne isključuje lockdown nakon rekordnog povećanja broja zaraženih. “Brzi rast broja slučajeva kao u susjednoj Češkoj vjerojatno se može spriječiti samo ako se zatvori cijela država”, rekao je premijer Igor Matovic.

Irska

U Irskoj je od ponoći na snazi najviša od pet razina mjera. Konkretno, to znači da ako možete, morate raditi od kuće do 1. prosinca. Prodavaonice koje ne prodaju osnovnu robu ostaju zatvorene. Kontakti s osobama iz drugih kućanstava su zabranjeni, uz nekoliko izuzetaka. Sportovi na otvorenom su dozvoljeni samo u krugu od pet kilometara. Putovanja građana ograničena su do pet kilometara od njihova doma. Međutim, škole ostaju otvorene.

Poljska

Varšava bi također uskoro trebala objaviti nove mjere u cilju borbe protiv pandemije.

“Predložit ću da se od subote cijela Poljska bude crvena zona”, rekao je premijer Mateusz Morawiecki.

U Poljskoj su srednje škole i fakulteti već prešli na online nastavu, a sad se to predlaže i za više razrede osnovnih škola. Ograničeno je radno vrijeme restorana u dijelovima zemlje koje su najteže pogođena pandemijom. Zatvorene su teretane i bazeni u cijeloj zemlji, piše Index.

Austrija

Zbog povećanog broja novozaraženih Austrija od sutra uvodi strože mjere protiv širenja koronavirusa koje se prije svega odnose na pravila o okupljanju.

Nove mjere koje stupaju na snagu se odnose na okupljanje osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Tako je ubuduće dozvoljeno okupljanje najviše šest osoba u zatvorenom prostoru te dvanaest na otvorenom. To vrijedi i za ugostiteljske objekte, pri čemu će restorani i gostionice s više od 50 sjedećih mjesta morati donijeti poseban sigurnosni koncept.

Profesionalno organizirana okupljanja u zatvorenom su ograničena na 1000, a na otvorenom na 1500 osoba.

Od petka, pored dosadašnjih mjera nošenja maske, držanja razmaka i higijenskih pravila, vrijede i postroženi koncepti u ustanovama u kojima borave osjetljive grupe stanovništva poput staračkih domova.

Wales

Wales će sutra uvesti dvotjedni lockdown i svi će osim nužnih radnika morati ostati kod kuće u borbi protiv ubrzanog širenja drugog vala zaraze koronavirusom.

Lockdown će trajati do 9. studenog. Svi osim nužnih radnika će raditi od kuće.

Maloprodajni lanci, ugostitelji, turistička poduzeća i vjerske ustanove morat će se zatvoriti.

Italija

U Italiji se u regiji Lacij, kojoj pripada glavni grad Rim, uvodi noćni policijski sat. Stupa na snagu u petak navečer i vrijedi 30 dana. Ljudima je tada dozvoljeno napuštanje domova samo iz važnih razloga kao što su posao ili bolest. Ta drastična mjera je ovih dana već uvedena i u drugim regijama.

Španjolska

U Španjolskoj sada ima više od milijun registriranih slučajeva korone. U glavnom gradu Madridu unatoč tome sutra, u petak, završava dvotjedno zatvaranje koje je naložila središnja vlada, a protiv volje regionalne vlade. Madrid sada razmatra mogućnost zatvaranja teško pogođenih gradskih četvrti i uvođenje noćnog policijskog sata. Ova mogućnost se razmatra i za čitavu Španjolsku, prenosi Index


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.