Danas video konferencija čelnika 27 zemalja članica

Europska unija u utorak zatvara granice, Francuska u karanteniFoto: PixaBay
Pixabay

Europska unija zatvara u utorak u podne vanjske granice na 30 dana u borbi protiv pandemije koronavirusa, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak i najavio državna jamstva za pomoć gospodarstvu, odgodu izbora, reforma i plaćanja režija, prenosi HRT.

– Sva putovanja između neeuropskih zemalja i Europske unije bit će suspendirana na 30 dana, rekao je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, a prenose agencije.

Macron je također najavio da će francuski građani morati ostati kod kuće, a izlazit će samo zbog važnih razloga, odražavajući mjere protiv novog koronavirusa koje su već poduzete u susjednoj Italiji. Mjera stupa na snagu u utorak u podne i trajat će najmanje 15 dana, a svako kršenje tih pravila bit će kažnjeno, upozorio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

– Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene djelatnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt. Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu, poručio je Macron. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutačna situacija trajati. Kazao je da odgađa drugi krug lokalnih izbora u nedjelju te će suspendirati vladine reforme, počevši s izuzetno osporavanom reformom mirovinskog sustava.

Odgođeno plaćanje režija

Predsjednik je kritizirao građane koji su nahrupili na tržnice i parkove u nedjelju pošto su zatvoreni barovi i restorani.

– Ne samo da ne štitite sebe, a zadnji događaji pokazali su da nitko nije siguran, čak ni mladi, nego ne štitite ni druge – rekao je.

Najavio je i da će biti odgođeno plaćanje režija. Po njegovim riječima, nijedna francuska tvrtka neće biti izložena riziku da propadne. Obećao je i državna jamstva u iznosu od 300 milijardi eura za zajmove.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremena ograničenja za ulazak u EU u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon video konferencije s članicama skupine G7. Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica. Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.