Europa ljuta zbog neisporuke cjepiva: ‘Ugovoreno se mora ispoštovati’Foto: Ilustracija/Pixabay
Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ugovoreno se mora ispoštovati, pogotovo ako je već plaćeno. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jutros je to telefonski rekla izvršnom direktoru AstraZenece, farmaceutske kompanije koja je najavila i do 60 posto manje doza od dogovorenog, i to zbog problema u distribucijskom lancu, prenosi Dnevnik.hr

Podsjetila je gospodina Soriota da je EU investirala značajne iznose u kompaniju unaprijed, baš zato da bi se osiguralo ubrzavanje proizvodnje”, kazao je glasnogovornik EK Eric Mamer.

AstraZeneca je od Unije dobila 336 milijuna eura za najmanje 300 milijuna doza. Europska regulatorna agencija ovo cjepivo trebala bi odobriti u petak. Bit će to treće cjepivo koje se može koristiti na području EU, uz ono Pfizera i BioNTecha, te Moderne. Ova tri cjepiva najviše se koriste i u ostatku svijeta.

Trenutačno je dostupno ukupno sedam cjepiva, različitih proizvođača iz različitih zemalja. Uz ova tri zapadnjačka, sve je popularniji i ruski Sputnik, kojega koristi više od 10 zemalja, među kojima je, primjerice, Mađarska. Kina izvozi dva cjepiva, a indijski Covaxin koristi se samo u Indiji. Uskoro će se na listi naći još tri cjepiva, koja su pri kraju ispitivanja: Johnson&Johnson, Novavax i CureVac.

 

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: