Rasprava na sljedećoj plenarnoj sjednici

EU parlamentarci traže uvođenje viza za Amerikance. Reciprocitet je dvosjekli mač

Zastupnici Europskog parlamenta iz Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove pozvali su Europsku komisiju da osigura provedbu načela reciprociteta u viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je inače i zakonska obveza, piše Jutarnji.hr.

Zbog činjenice da SAD još uvijek nisu ukinule vize za državljane Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, zastupnici Europskog parlamenta upozoravaju da stanje nepostojanja reciprociteta postoji još od 2014. godine. Prema zakonodavstvu EU, obveza uspostave viznog reciprociteta mora se uvesti u roku od 24 mjeseci od dana kad je službeno objavljen izostanak reciprociteta, a osim što su SAD ukinule vize za državljane Poljske, pomaka nije bilo.

Do provedbe ovog načela od strane EU nije došlo zbog gospodarskih interesa jer bi u slučaju uvođenja viza Amerikancima mnoge države članice EU, pa i Hrvatska i Cipar kao važne turističke destinacije, imale posljedice jer bi to odvraćalo mnoge američke turiste koji bi planirali posjetiti te države.

O toj nezakonodavnoj rezoluciji Odbora će se raspravljati na sljedećoj plenarnoj sjednici.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.