Rasprava na sljedećoj plenarnoj sjednici

EU parlamentarci traže uvođenje viza za Amerikance. Reciprocitet je dvosjekli mač

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zastupnici Europskog parlamenta iz Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove pozvali su Europsku komisiju da osigura provedbu načela reciprociteta u viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je inače i zakonska obveza, piše Jutarnji.hr.

Zbog činjenice da SAD još uvijek nisu ukinule vize za državljane Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, zastupnici Europskog parlamenta upozoravaju da stanje nepostojanja reciprociteta postoji još od 2014. godine. Prema zakonodavstvu EU, obveza uspostave viznog reciprociteta mora se uvesti u roku od 24 mjeseci od dana kad je službeno objavljen izostanak reciprociteta, a osim što su SAD ukinule vize za državljane Poljske, pomaka nije bilo.

Do provedbe ovog načela od strane EU nije došlo zbog gospodarskih interesa jer bi u slučaju uvođenja viza Amerikancima mnoge države članice EU, pa i Hrvatska i Cipar kao važne turističke destinacije, imale posljedice jer bi to odvraćalo mnoge američke turiste koji bi planirali posjetiti te države.

O toj nezakonodavnoj rezoluciji Odbora će se raspravljati na sljedećoj plenarnoj sjednici.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.