Trump potaknuo kaos

Četvero mrtvih nakon upada Trumpovih pristaša u Kongres, koji opet zasjedaFoto: PixaBay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Četiri su osobe ubijene u upadu pristaša Donalda Trumpa u američki Kongres koji je jučer potvrđivao rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden, prenosi RTL.

Ljutiti Trumpovi pristaše prosvjedovali su ispred zgrade Kapitola dok su unutra Republikanci iznosili svoje protivljenje prihvaćanju rezutata izbora elektora, što je uobičajeno samo formalnost i ceremonija, na što ih je pozvao Trump koji se ne miri s gubitkom na biralištima.

Međutim, u jednom su trenutku prosvjednici probili policijski kordon, uletjeli u zgradu, koja je evakuirana, te je došlo do oružanog obračuna između policije i naoružanih prosvjednika. Ukupno su četiri osobe poginule, a najmanje je 14 policajaca ranjeno, priopćila je policija. Uhićeno je najmanje 52 ljudi.

Red uvela Nacionalna garda

Red je ponovno uspostavljen dolaskom Nacionalne garde i uvođenjem policijskog sata. Prosvjednici su istjerani iz zgrade nešto poslije 1 sat po hrvatskom vremenu, nakon čega je američki parlament nastavio s radom. U zgradi su navodno pronađene dvije improvizirane eksplozivne naprave.

Američko ministarstvo obrane aktiviralo je cijelu Nacionalnu gardu u Washingtonu DC-u nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa probili policijski kordon i provalili u zgradu Kongresa na Kapitolu, javio je CNN.

Facebook i Twitter su blokirali Trumpove račune na tim društvenim mrežama zbog kršenja uvjeta korištenja, a Twitter je poručio i da razmatra trajno uklanjanje aktualnog američkog predsjednika s te mreže.

Nasilje su osudili svjetski čelnici, ali i američki političari. Trumpov potpredsjednik Mike Pence je, nastavljajući sjednicu Senata i Kongresa rekao: “Obranili smo naš Kapitol. Zauvijek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili”, rekao je i poručio onima koji su “sijali kaos” da nisu pobijedili.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: