Brodosplitu 50 milijuna eura u spašavanju Venecije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prije pola godine Brodosplit je dobio na međunarodnom natječaju posao gradnje čeličnih vrata za jedan od tri prolaza koji će biti instalirani u morskim prolazima u Venecijanskom kanalu radi spašavanja grada Venecije od problema koji mu donosi morska plima, no u međuvremenu je odabran i za gradnju još jednih vrata, te je jučer zaključio ugovor za posao ukupno vrijedan 50 milijuna eura.

Budući da je zbog uhićenja venecijanskog gradonačelnika netom nakon Brodosplitovog dobivanja prvog angažmana došlo do usporavanja postupaka oko ovog projekta, jučer je u Veneciji Tomislav Debeljak za Brodosplit s tvrtkom Construzioni Mose Arsenale potpisao ugovor za oba prolaza. Od tri prolaza – Lido, Malamocco i Chioggia – splitski škver povjerenje za gradnju dobio je za potonja dva. Ukupno će graditi 41 čeličnu branu, dimenzija 29 s 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona. Radovi počinju odmah, a tijekom dvije godine na tom projektu u Brodosplitu će biti angažirano nekoliko stotina radnika. Ugovoreno je da se isporuka obavlja dinamikom tri brane istovremeno u 90 dana, a isporučivat će se morskim putem. Projekt spašavanja potonuća Venecije MOSE (Mojsije) vrijedan je ukupno oko 7 milijardi eura, a riječ je o zaštitnom sustavu koji se sastoji od mobilnih brana koje će biti konstruirane kao specijalni rezervoari koji se pune zrakom ili vodom. Zrakom punjeni podižu se prema površini i zatvaraju Venecijansku lagunu od Jadranskog mora kada plima pređe određenu razinu. Kada plima prođe, ispušta se zrak i brane pune vodom, te spuštaju na dno mora.

– S prijetnjama podizanja mora, ugroženom arhitekturom i silnim poplavama po trgu sv. Marka i okolnim ulicama, Venecija bi mogla postati umiruća relikvija. No, s Brodosplitom realne su šanse da se taj kulturni biser Jadrana sačuva za stoljeća koja dolaze, poručio je predsjednik uprave splitskog brodograditelja Tomislav Debeljak.

 

Izvor: http://www.poslovni.hr/


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.