Stvara do 95 posto zaštite

Britanija odobrila Pfizerovo cjepivo. S cijepljenjem počinju za nekoliko dana

Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Velika Britanija postala je prva država na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech za široku upotrebu, javlja BBC.

Britanski regulator, MHRA, kaže da je cjepivo, koje stvara do 95 posto zaštite od bolesti Covid-19, sigurno za upotrebu sljedeći tjedan.

Imunizacija bi mogla započeti za nekoliko dana za ljude iz visoko prioritetnih skupina. Velika Britanija već je naručila 40 milijuna doza, što je dovoljno za cijepljenje 20 milijuna ljudi, s po dvije injekcije.

Uskoro bi trebalo biti dostupno oko 10 milijuna doza, a prve doze stižu u Veliku Britaniju idućih dana.

To je najbrže cjepivo ikad proizvedeno, s obzirom na to da je bilo potrebno samo 10 mjeseci primjenjujući iste razvojne korake za proces koji obično traje 10 godina.

Ministar zdravstva Matt Hancock preko Twittera je poručio kako je ‘NHS spreman započeti cijepljenje početkom sljedećeg tjedna’.

Iako cijepljenje može započeti, ljudi i dalje moraju biti oprezni i slijediti pravila koronavirusa kako bi zaustavili širenje, kažu stručnjaci.

To znači držati se socijalnog distanciranja i nositi maske za lice, te testirati ljude koji možda imaju virus i tražiti od njih da se izoliraju.


Pratite nas i na društvenim mrežama: