Mnoge stvari i dalje zabranjene

Austrija uvodi obavezno cijepljenje, ali ukida lockdown za necijepljene

pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Austriji će se mjere ograničenja za osobe koje nisu u potpunosti cijepljene protiv koronavirusa ukinuti u ponedjeljak jer je pritisak na bolnice smanjen, objavila je vlada u srijedu.

Broj novozaraženih koronavirusom raste potaknut iznimno zaraznom omikron varijantom do rekordne razine i u srijedu je iznad 30.000 novozaraženih, rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein na konferenciji za novinare, dodajući da će u sljedeća dva tjedna dostići vrhunac na oko 35.000 do 40.000, prenosi RTL.

Stopa popunjenosti bolničkih kreveta i kreveta intenzivne njege, međutim, pada.

“Zaključili smo da su mjere ograničenja za necijepljene osobe u Austriji opravdane samo u slučaju prijetnje neposrednog preopterećenja kapaciteta intenzivne njege”, rekao je Mueckstein na konferenciji za novinare, dodajući da stručnjaci to više ne smatraju potrebnim.

Od 15. studenoga oni koji nisu cijepljeni protiv koronavirusa bili su pod izolacijom, što znači da im je dopušteno napustiti svoje domove samo iz ograničenog broja razloga kao što su kupnja osnovnih potrepština ili rad. Mjera, koja je suspendirana tijekom Božića, kritizirana je kao vrlo teška za provedbu.

Iako će to ograničenje njihova kretanja biti ukinuto, necijepljenima će i dalje biti zabranjeno sudjelovati u nizu slobodnih aktivnosti, uključujući posjet restoranima ili kupnju stvari koje ne spadaju u osnovne potrepštine, u sklopu vladinih napora da poveća stopu cijepljenja, koja je među najnižima u zapadnoj Europi.

Podsjetimo, Austrija od 1. veljače uvodi obavezno cijepljenje za sve starije od 18 godina. Prvotno će kazna za necijepljenje iznositi 600 eura, a kasnije do 3600 eura.


Pratite nas i na društvenim mrežama: