Australija zbog zimskog vala vraća karantenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dio Australije posljednjih je nekoliko tjedana ponovno pod režimom strogih mjera lockdowna zbog naglog porasta broja oboljelih od covida-19 u saveznoj državi Victoriji.

Budući da je ondje trenutno još uvijek zima (traje od lipnja do kolovoza), nameće se pitanje je li ono što se ondje događa najava onoga što nas čeka na sjevernoj hemisferi kroz nekoliko mjeseci.

Od efikasnog suzbijanja prvog vala do naglog širenja u drugom valu

Samo 6. kolovoza u Australiji je zabilježeno 418 novooboljelih. Dan ranije čak 714.

Više od pola od ukupnog broja potvrđeno oboljelih od covida-19 u Australiji, koji je u petak premašio 20.000, odnijevši 266 života, bilježi se samo u posljednjem mjesecu u Victoriji.

Zbog opasnosti da bi se epidemija mogla preliti u druge savezne države, koje za sada stoje puno bolje, vlasti su se 8. srpnja odlučile na uvođenje šestotjednih strogih mjera u Melbourneu i susjednom Mitchell Shireu. Zatvaranje na šest tjedana preporučili su australski stručnjaci zato što je to razdoblje koje pokriva tri životna ciklusa virusa SARS-CoV-2, koji traje oko 14 dana. To razdoblje trebalo bi omogućiti da se pokrije vremensko zaostajanje između trenutka izlaganja virusu i dobivanja pozitivnog nalaza testa.

Nakon što blaže mjere zatvaranja nisu uspjele obuzdati drugi val, u Victoriji je 2. kolovoza proglašeno izvanredno stanje, mjere su postrožene, a u Melbourneu je čak uveden policijski sat koji je na snazi od 20 sati navečer do 5 ujutro. Stroge mjere između ostalog podrazumijevaju da oko milijun stanovnika Melbournea mora ostajati kod kuće, piše Index

Petmilijunski glavni grad Victorije, najmanje, ali najgušće naseljene države na istoku Australije, krenuo je u zatvaranje trgovina, tvornica i drugih neesencijalnih poslova.

Zaključavanje Faze četiri podrazumijeva da stanovnici imaju mogućnost kupovine i vježbanja samo u krugu od 5 kilometara od svog doma. Vježbanje izvan kuće dopušteno je samo jedan sat dnevno, a samo jedna osoba po domaćinstvu jednom dnevno može ići u kupovinu namirnica.

Od srijede je također pokrenuto obrazovanje na daljinu, što znači da se oko milijun učenika i nastavnika isključuje iz gradskog javnog prijevoza.

Država će osobama kojima je preporučena izolacija, a kojima je isteklo 14-dnevno bolovanje, isplatiti 1500 australskih dolara.

Australske vlasti nadaju se da će uvođenje ovakvih strogih mjera obuzdati novi val širenja covida-19.

Još donedavno Australija je bila značajno uspješnija u upravljanju pandemijom od većine zemalja svijeta.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.