Dobri rezultati kod svih dobnih skupina

Amerikanci testirali cjepivo Astra Zenece na 33 tisuća ljudi: ‘Ovi rezultati su sjajna vijest’

Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dugoočekivano veliko američko istraživanje cjepiva AstraZenece potvrdilo je da je to cjepivo i sigurno i visoko učinkovito, piše Rtl.hr.

U testiranju je sudjelovalo više od 32 tisuće dobrovoljaca, uglavnom iz SAD-a, ali i iz Čilea i Perua. Cjepivo je bilo 79 posto učinkovito u zaustavljanju simptomatske bolesti Covid-19 i 100 posto učinkovito u sprječavanju teških oboljenja.

Ono što je možda i najvažnija činjenica je da, nakon ovog istraživanja, nisu izdane sigurnosne preporuke vezane uz zgrušnjavanje krvi.

Oko petine testiranih su bili iznad 65 godina, a cjepivo je i njih zaštitilo u jednakoj mjeri kao i mlađe ispitanike. Nakon ovih rezultata očekuje se da će i američki regulatori odobriti uporabu cjepiva AstraZenece u roku mjesec ili dva, dok se ono već naveliko koristi u ostatku svijeta.

-Ovi rezultati su sjajna vijest. Pokazali su veliku učinkovitost cjepiva u novoj populaciji i jednaki su rezultatima testiranja koje je proveo Oxford- kazao je voditelj istraživanja cjepiva na Sveučilištu Oxford Andrew Pollard.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.