Ako ste cijepljeni, možete putovati u Sloveniju, ali nije isto ako ste primili AstraZenecu ili Modernu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na službenoj stranici koronavirus.hr, ali i na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) redovito se ažurira popis epidemioloških mjera kojih se naši građani moraju pridržavati prilikom prelaska granica zemalja u koje najčešće putuju. Na mrežnim stranicama Reopen Europa imate pak trenutna koronapravila za sve zemlje Europske unije.

I dalje je preporuka Ministarstva vanjskih poslova da se izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Slovenija

Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa, obavljenog u državi članici EU-a ili Šengenskog područja, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama; potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 21 dana, ali nije starija od šest mjeseci ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma.

Cijepljeni mogu ući u Sloveniju ako su:

  • prije najmanje sedam dana primili drugu dozu BioNTech/Pfizera
  • prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Moderne
  • prije najmanje 21 dan primili prvu dozu AstraZenece
  • prije najmanje 14 dana primili dozu Johnson & Johnsona
  • prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sputnjika V
  • prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinovaca
  • prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinopharma.

Potvrda o testiranju i potvrda liječnika trebaju biti izdani u državama članicama EU-a ili Šengenskog područja, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Određenim je kategorijama osoba ulazak u Sloveniju dozvoljen bez određivanja karantene i bez negativnog PCR testa na COVID-19. Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici.

BiH

Državljani Republike Hrvatske mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom.

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Bosnu i Hercegovinu ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada ulaze direktno iz Hrvatske, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Srbija

Osobama koje dolaze u Republiku Srbiju iz svih država svijeta, uz neke izuzetke, dozvoljen je ulazak samo ako posjeduju negativan RT-PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati, izdan od provjerenog laboratorija države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju, prenosi Tportal

Italija

Do 15. svibnja hrvatski državljani i svi putnici koji dolaze u Italiju moraju predočiti negativan test ne stariji od 48 sati te se uz to podvrgnuti samoizolaciji i opservaciji zdravstvenih ustanova u trajanju od pet dana. Također, dužni su obavijestiti o svom ulasku zdravstvenu ustanovu, odjel za prevencije, nadležnu za teritorij na kojem borave. Nakon samoizolacije od pet dana u mjestu boravišta/prebivališta u Italiji dužni su se ponovno podvrgnuti testu. Ako ponovljeni test na COVID-19 nakon pet dana bude negativan ukida se obveza samoizolacije.

I dalje je obavezno nošenje maske na otvorenom te je na snazi zabrana kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 22 sata do 5 sati ujutro. Obaveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, kako javne, tako i privatne, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske osoba podliježe novčanoj kazni od 400 do 1000 eura. Više informacija dostupno je na poveznici.

 

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: