Zbog slabe procijepljenosti Hrvatskoj prijeti zaraza ospicama

Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Koliko je izgledna epidemija ospica u Hrvatskoj, nakon što su se u susjednoj Srbiji pojavile s kobnim posljedicama? Rizik postoji među osjetljivom i neprocijepljenom populacijom – posebice vrtićkom djecom koja su danas sve slabije procijepljena. U kojim je krajevima Hrvatske rizik najveći?

Osječka pedijatrica danas se susreće s vodenim kozicama, a prije više od tridesetak godina u ordinaciju su dolazila djeca s ospicama. Simptome napamet zna.

“Visoki febrilitet 40 i više stupnjeva. Pet dana traje. Četvrti dan se pojavljuje osip na bukalnoj sluznici. I to je prvi znak da će se razviti ospice. Kad se pojavi osip, nestaje temperatura, ako se ne razviju komplikacije koje su kod ospica veoma česte”, objašnjava  dr. Marija Vouk, pedijatrica u domu zdravlja Osijek za RTL.

Poput upale uha, upale pluća – od koje je kao posljedice umro 31-ogodišnjak u Srbiji. Ili miokarditis. Posljdice mogu biti smrtonosne. Ipak, slučaj u susjednoj zemlji nije previše zabrinuo građane.

“Nije me strah pretjerano, nisam sada ni čuo da je bilo nečega da je došlo do nas, tako da vjerujem u zdravstvo da će odraditi svoje”, rekli su nam građani.

Ali i roditelji s cijepljenjem djece. Virus pogađa osjetljive osobe i one koje nisu cijepljene.

“Ipak sam sklonija cijepiti svoju djecu baš iz tog razloga bojazni od takvih bolesti jer smatram da se može pojaviti”, kaže nam građanka Osijeka.

Rizici od ulaska ospica u Hrvatsku su prisutni. Svake godine zabilježi se slučaj ili dva. Zato je kažu liječnici, cijepljenje važno.

“Situacija se na žalost što se tiče vakcinacije pogoršava. Ljudi čitaju na internetu sve i svašta i mnogi se ne odlučuju na cijepljenje svoje djece – što je velika velika pogreška. Samo ako tako dijete dobije vodene kozice, roditelj će se sigurno pokajati što ga nije cijepio. Kad vi držite klonulo dijete, koje jedva da može otvoritioči na rukama, to je strašno nešto, imate osjećaj da vam dijete umire. Meni je to strašan prizoru ambulanti, a kamo li roditelju”, kazala nam je dr. Marija Vouk, pedijatrica u domu zdravlja Osijek.

Prije tri godine bilo je 220 oboljelih. Epidemiolozi kažu rizik uvijek postoji, on je – dodaju –  mali za nastanak velike epidemije u općoj populaciji.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.