" "
Više

    " "

    Zašto Hrvatska nema nijednu Michelinovu zvjezdicu i zašto su dalmatinski restorani lošiji od zagrebačkih

     

    Najuspješnija rivijera Hrvatske 2016. godine, barem kad su gastronomija i izbor priloga Dobra hrana Jutarnjeg lista u pitanju, ipak je ona zagrebačka. I to bez obzira na to što je šibenski restoran “Pelegrini” apsolutni prvak te liste u svim kategorijama.

    pelegrini

    Naime, među prvih 30 najboljih restorana na toj listi 11 je u Zagrebu, a ostalih 19 iz svih drugih djelova Hrvatske, uključujući i čitavu Istru i čitavu Dalmaciju, piše Slobodna Dalmacija.

    restoran sezona turizam

    Zagrebački restorani definitivno dominiraju listom bez obzira na to što su visoko među prvih deset Istrani sa svojim restoranima, a Dalmacija je u ovom izboru ostala nekako sa strane – splitska “Paradigma2 je 14., a zadarska “Foša” 15.. U svih 100 su još svega četiri splitska i tri zadarska restorana, ako se zadarskim ne računaju i konoba “Pece” u obližnjem Vinjercu ili novaljski “Boškinac”.

    Lista Dobre hrane vjerojatno pruža pravu sliku stanja u hrvatskom ugostiteljestvu koje do sada, by the way, još nije zaslužilo niti jednu Michelinovu zvjezdicu. I točna je ne samo u izboru pobjedničkog “Pelegrinija”, oko kojeg na domaćoj gastronomskoj sceni postoji konsensus ne samo gastronomskih novinara nego, što je i važnije, samih ugostitelja i kolega Rudolfa Štefana, već i po zastupljenosti pojedinih regija na listi.

    restoran heritage konobar

    Bez obzira na razvijeni turizam priobalnog dijela Hrvatske, projekt bivšeg ministra tog resora Hrvatska 365 ostvarivao se, ostvaruje se i ostvarivat će se prvenstveno u Metropoli.

    Jednostavno, zagrebački lokali imaju posla cijele godine, time imaju snage zadržati i razvijati kvalitetu svojih timova, prvenstveno kuhara i konobara, a u lokalnoj jakoj konkrenciji slijediti gastronomske trendove kako bi uvijek bili “in” i ostali važni i profitabilni u poslu za potencijalno tržište od oko milijun ljudi, s tim da se ovdje nećemo baviti centraliziranom državom kao važnim preduvjetom te činjenice.

     

    restorani ugostiteljstvo 2

    Priobalni turizam pa time i restoransku, javnu gastronomiju doslovce ubija sezonalnost. Baš smo ovih dana tome svjedoci: dok ovdje u Zadru, uljuljkanom u divotu trik-nagrade Najbolja destinacija Europe, vjerojatno kao i u Splitu ili Dubrovniku, postojeći lokali, pa i najprometniji restorani muku muče sa sklapanjem kakvih takvih operativnih timova u salama i kuhinjama, samo se na Poluotoku otvorilo pet-šest novih lokala s hranom s tim da ih je većina postojećih ovih dana skinula obavijest “zatvoreno zbog radova” koja je bila zalijepljena na vratima još kraja prošlog ljeta.

    Naravno da u ovim našim dalmatinskim sezonskim turističkim gradovima i mjestima tek rijetki uspijevaju održati ugostiteljsku i gastronomsku razinu dostojnu ne samo ozbiljne turističke zemlje već i one destinacije koja se bez obzira na ranjenu seljačku proizvodnju može podičiti i zdravim sirovinama i bogatom gastronomskom (čitaj: kulturnom) tradicijom.

    Baskija, dio Europe s najviše Michelinovih zvjezdica, nije do svoje gastronomske slave došla tako što su tamošnji ugostitelji dnevno nabavu obavljali u šoping centrima konfekcionirane, uglavnom loše, za ne reći falsificirane hrane, ne nudeći kod nas sveprisutnog fast food i pica kat u lošim pekarama i na šalterima, već u direktnoj suradnji ugostitelja i lokalnih seljaka-proizvođača.

    restoran peskarija 4

    I cijela filozofija današnje gastronomije je baš u toj čvrstoj vezi. Kad imaš dobru namirnicu u skladištu, ne treba ti više nego pametan kuhar koji je neće upropastiti i bit ćeš visoko na listi Dobre hrane i, što je važnije, dobroga gosta.
    Zagreb, pa i Istra su tu jednostavnu filozofiju koliko toliko naučili. Dalmacija, čini se, uglavnom još nije, premalo je zdravog žita u tom pustom ugostiteljskom kukolju u kojem je moguće i na najsvečanijoj večeri poslužiti obični crni sipin rižot na istom pladnju sa svijetlim telećim.

     

     

    I to bez obzira koliko vjerodostojnom držali gastronomsku listu Dobre hrane, jer, za sada, druge i nema.

    Izvor: Slobodna Dalmacija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Grad donirao uskrsne pogače korisnicima Pučke kuhinje

    Zaposlenike Caritasa Šibenske biskupije posjetio je danas, uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta sa  suradnicima. Tom prilikom Miljenku Jukiću, zamjeniku...

    Funcuti spremaju zanimljivu proslavu 41. rođendana: ‘Tri dana...

    Nakon prošlogodišnje spektakularne proslave 40. rođendana, Udruga navijača Šibenski Funcuti i ove godine sprema zanimljivu proslavu svog dana. Naime, povodom  41. rođendana  organizira malonogometni...

    Grad Šibenik potvrdio prestižni certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik i u narednom razdoblju nosit će prestižni certifikat 'Grad za mlade'. Naime, Povjerenstvo za dodjelu certifikata 'Grad za mlade' nedavno je završilo...

    Sunčani se regionalnim obvezama vratili pobjedom nad Radničkim

    Vaterpolisti Solarisa vratili su se regionalnim obvezama. I upisali pobjedu. U razigravanju za plasman od šestog do osmog mjesta u Premier RVL-u u Crnici...

    NAJNOVIJE

    Grad donirao uskrsne pogače korisnicima Pučke kuhinje

    Zaposlenike Caritasa Šibenske biskupije posjetio je danas, uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta sa  suradnicima. Tom prilikom Miljenku Jukiću, zamjeniku...

    Funcuti spremaju zanimljivu proslavu 41. rođendana: ‘Tri dana druženja i zabave’

    Nakon prošlogodišnje spektakularne proslave 40. rođendana, Udruga navijača Šibenski Funcuti i ove godine sprema zanimljivu proslavu svog dana. Naime, povodom  41. rođendana  organizira malonogometni...

    Grad Šibenik potvrdio prestižni certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik i u narednom razdoblju nosit će prestižni certifikat 'Grad za mlade'. Naime, Povjerenstvo za dodjelu certifikata 'Grad za mlade' nedavno je završilo...

    Sunčani se regionalnim obvezama vratili pobjedom nad Radničkim

    Vaterpolisti Solarisa vratili su se regionalnim obvezama. I upisali pobjedu. U razigravanju za plasman od šestog do osmog mjesta u Premier RVL-u u Crnici...