Vođa švercera 8o6 kila marihuane koji je ‘pao’ u Rogoznici, pobjegao policiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Osuđen je na šest godina zatvora, ali nigdje ga ne mogu pronaći

Nikola Stojanović (52) zvani Niđan, organizator šverca 806 kilograma marihuane iz Albanije brodom Poslušan 2014. godine, nije kod kuće čekao presudu Vrhovnog suda koja ga je na šest godina pravomoćno spremila iza rešetaka, već se dao u bijeg te je za njim raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog.

Još jednom se sudi

Stojanović, koji inače koristi i identitet Nikola Matanović, pušten je iz istražnog zatvora nakon što mu je vijeće zagrebačkog Županijskoga suda, kojim je predsjedavao sudac Oliver Mittermayer, u travnju prošle godine izreklo presudu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Riječ je o kazni koja je dva mjeseca kraća od pet godina, dakle kazne po kojoj bi Stojanoviću bio produljen pritvor do pravomoćnosti presude. Navodno je riječ o kazni manjoj od one koju je Stojanović sam za sebe tražio u pregovorima s USKOK-om dok je razmišljao o nagodbi.

Na kaznu od četiri godine i 10 mjeseci USKOK se žalio tvrdeći kako je Stojanović višestruki recidivist koji ima dva državljanstva, hrvatsko i BiH, a Vrhovni sud je uvažio žalbu te Stojanovića pravomoćno osudio na šest godina zatvora. Budući da mu je sada bila izrečena kazna viša od pet godina zatvora, Stojanović je odmah trebao biti uhićen i sproveden u zatvor na odsluženje kazne, međutim policajci ga nisu pronašli na prijavljenoj adresi, a nakon još nekih provjera obavijestili su sud da je nedostupan te je sud za njim raspisao tjeralicu.

Da bi situacija bila još smješnija, nakon što je u travnju prošle godine pušten iz pritvora, Stojanović je ponovno bio uhićen jer ga je bivša supruga prijavila za prijetnje. Tada je, samo mjesec dana nakon puštanja iz pritvora, ponovno pritvoren na mjesec dana, no ubrzo je ponovno pušten iz pritvora te od tada nije poznato gdje se nalazi. Tek nedavno je, nakon donošenja pravomoćne presude, otkriveno da je najvjerojatnije u bijegu.

Gotovo svi ostali osuđenici u USKOK-ovoj akciji Nikita, kada je zaplijenjen brod sa spomenutih 806 kilograma marihuane, uglavnom su u zatvoru na odsluženju kazni. Većina njih nagodila se s USKOK-om, a jedini od prvotnih 10 optuženika koji tvrdi da nije kriv je Klaudio Šango, koji je prema optužnici nabavio brod kojim je krijumčarena marihuana. Šangu se u izdvojenom postupku trenutno sudi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Osim Nikole Stojanovića u postupku je osuđen i njegov sin Alen koji je dobio djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu, zatim Alen Kuduzović, Tonći Grubelić, Štefan Franc, Nermin Sulejmanović, Giulijano Grubelić, Dejan Petrović i Antonijo Premužić. Osim njih, istragom je bila obuhvaćena i jedna maloljetnica protiv koje je pak pokrenut zasebni postupak zbog njezine dobi, te navodni glavni dobavljač marihuane iz Albanije Gjovalin Vuksanaj.

Ima BiH državljanstvo

Premda je USKOK pokrenuo istragu i protiv Vuksanaja, on je jedina osoba koja je isprva izbjegla uhićenje jer se nalazio u Albaniji kad je hrvatska policija kod Šibenika 2014. zaplijenila brod. Zbog njegove nedostupnosti, istraga protiv Vuksanaja je privremeno bila zaustavljena, a Hrvatska je za njim također raspisala međunarodnu tjeralicu, no Vuksanaj je prije dvadesetak dana izručen Hrvatskoj iz Crne Gore, gdje ga je po hrvatskoj tjeralici uhitila policija. Stojanović je pak dosad više puta bio osuđivan u Hrvatskoj zbog raznih djela, među ostalim krijumčarenja ilegalaca i krivotvorenja, dok je u Njemačkoj bio osuđen zbog krijumčarenja strojeva. Budući da ima njihovo državljanstvo, BiH ga ne mora izručiti Hrvatskoj. Međutim, navodno se i tamo protiv njega u tijeku istraga zbog trgovanja ukradenim kamionima.

Izvor: Jutarnji.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.