Vlada uz neradni petak uvodi i neradni četvrtak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta kojim se, uz dosadašnju mogućnost neradnog petka, otvara i mogućnost neradnog četvrtka.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže da bi Vlada provedbom predloženog zakona ove godine mogla spasiti dvije tisuće radnih mjesta. Dodaje da je za predložena zakonska rješenja dobio potporu socijalnih partnera, a u proračunu je za provedbu zakona osigurano pet milijuna kuna u ovoj godini.

Zakon bi trebao omogućiti poslodavcima u teškoćama koji izrade program poslovnog oporavka i program za očuvanje radnih mjesta, a regulirali su obveze poreza i doprinosa, iskorištavanje potpora za očuvanje radnih mjesta kao potpora male vrijednosti.

Pri tome se potpora za skraćivanje punog radnog vremena utvrđuje kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme, a najviše do iznosa minimalne plaće.

Vladinim se prijedlogom, uz dosadašnju mogućnost neradnog petka, otvara i mogućnost neradnog četvrtka. Naime, prema prijedlogu zakona, poslodavac skraćuje puno radno vrijeme tako da se kao puno radno vrijeme za pojedinog radnika odredi radno vrijeme u trajanju od najmanje šezdeset posto punog radnog vremena prije njegova skraćivanja. Preostalih 40 posto odnosi se na 16 sati, odnosno dva radna dana.

Radniku kojemu je skraćen radni tjedan država će, kao i do sada, isplaćivati razliku plaće za razmjeran broj radnih sati za koje mu je skraćeno radno vrijeme.

Novost je u odnosu na dosadašnje rješenje i to što će se potpore za očuvanje radnih mjesta usmjerene na radnika moći koristiti 12 umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Vlada uz to otvara i mogućnost 12-mjesečnog korištenja potpore za neradne dane unutar tri godine.

IZVOR: HRT


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.