Pionirski postupak

Veliko postignuće hrvatskih liječnika i znanstvenika: Eksperimentalnim liječenjem spasili pacijenta od teškog oblika covidaFoto: Ilustracija/arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tim znanstvenika i liječnika, predvođenih Draganom Primorcem iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, u suradnji sa znanstvenicima iz slovenskih biotehnoloških tvrtki Educell i Biobanka, objavio je u subotu prikaz slučaj uspješnog eksperimentalnog liječenja pacijenta oboljelog od teškog oblika koronavirusa, piše RTL.

– Eksperimentalno liječenje provedeno je u Kliničkom bolničkom centru Split, postupkom transplantacije alogenih (od imunosno neistovjetnog donora) mezenhimalnih matičnih stanica izdvojenih iz koštane srži zdravog donora, prvi je takav postupak primijenjen u Hrvatskoj – izvijestili su iz Ureda prof. Dragana Primorca.

Dodali su da je taj pionirski postupak liječenja oboljelih od covid-19 u svijetu do sada uspješno primijenjen u svega nekoliko slučajeva, a činjenica da je izveden u Republici Hrvatskoj snažno pozicionira hrvatsko zdravstvo na svjetskoj sceni.

Prikaz slučaja oboljelog, s teškim oblikom covida-19 i razvijenim akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS) kao glavnom komplikacijom bolesti, objavljen je u znanstvenom časopisu Croatian Medical Journal (CMJ) .

“U prikazu slučaja covid-19 bolesnika objavljenog u CMJ-u, detaljno se opisuju sve faze liječenja standardnim terapeutskim postupcima. Usprkos kvalitetnoj i pravovremenoj skrbi, pacijent je razvio tešku kliničku sliku covida-19 s akutnim respiratornim distres sindromom, nakon čega je intubiran i stavljen na respirator. Budući da su sve dostupne terapijske opcije bile iscrpljene te s obzirom na opsežnost upalnih promjena koje su zauzimale gotovo cijela pacijentova pluća, nadležni liječnički tim odlučio je pokušati pomoći pacijentu primjenom mezenhimalnih matičnih stanica”, stoji u priopćenju.

Uz ostalo, navodi se da je postupak transplantacije mezenhimalnih matičnih stanica rađen tri puta u razmaku od nekoliko dana, a tijekom svakog postupka ordinirano je 106 mezenhimalnih matičnih stanica/kg pacijenta. Nakon postupka transplantacije mezanhimalnih matičnih stanica kliničko stanje bolesnika se značajno popravilo te je nedugo nakon primjene treće doze mezenhimalnih matičnih stanica bio skinut s respiratora te zatim prebačen s intenzivne skrbi na regularni odjel.

Povoljne promjene u kliničkoj slici pacijenta bile su praćene i mjerenjem ciljanih biokemijskih biljega. Nakon uspješnog bolničkog liječenja pacijent je otpušten na kućno liječenje gdje uspješno nastavlja svoj oporavak bez značajnih nuspojava na primijenjenu terapiju, priopćeno je.

Autori članka istaknuli su da je potrebno napraviti šira ispitivanja kako bi se aplikacija mezenhimalnih matičnih stanica uvela u rutinsku kliničku praksu za liječenje COVID-19 pacijenata s teškim akutnim respiratornim distres sindromom i drugim komplikacijama vezanim uz ovu bolest, sukladno sa smjernicama dobre kliničke prakse.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE. 


Pratite nas i na društvenim mrežama: