‘Velika Gospa – mala zima’: Hoće li pučki meteorolog ovog kolovoza biti u pravu?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zadnjih dana sjeverozapadnu Europu zahvatila je vrlo doboka ciklona koji je tlak zraka u središtu, nad Sjevernim morem, pao ispod 975 hPa. Radi se o bivšem imenovanom tropskom sustavu – Bertha. Bertha je snažno nevrijeme zadnjih dana donosila zapadnoj Europi, a tijekom ponedjeljka fronta je stigla nad istok starog kontinenta. Hrvatsku će ova fronta zaobići, a ispred fronta stiže nam vruć zrak sa sjevera Afrike. Nije čudno, stoga, da je upravo ponedjeljak bio najtopliji dan dosadašnjeg tijeka kolovoza, a još malo toplije bit će i sljedećih dana.

U pučkoj meteorologiji blagdan Velike Gospe uzima se za prekretnicu ljeta. Obično se sredinom kolovoza u našim krajevima dogodi izražen prodor oceanskog zraka koji “otpuše” ono pravo ljeto. Iako i iza njega često bude vrućina, one u pravilu nisu ni tako dugotrajne ni intenzivne kao do tada.

Dan je sve kraći, a noć duža pa se pad temperature zraka najviše osjeti u minimalnim vrijednostima, osobito u zadnjoj dekadi mjeseca.

Vjerovanje da se oko 15. kolovoza događa značajna promjena vremena, s kišom i zahlađenjem, našlo je odraza i u pučkim izrekama poput one u Lici: Velika Gospa – mala zima; Mala Gospa – velika zima.

Dan sve kraći

Dakako, znanstveno se ne može zaključiti da će do pogoršanja vremena doći baš oko 15. kolovoza svake godine, ali to vjerovanje nije bez statističke osnove, budući da se zaista tijekom kolovoza, nakon najčešće sušnoga srpnja, dogodi jači poremećaj, često baš sredinom tog mjeseca ili u njegovoj drugoj polovici.

Ove godine imamo neobičnu situaciju; lipanj i srpanj bili su u velikom dijelu zemlje i regije vrlo kišoviti, ponegdje i rekordno. Da stvar bude zanimljivija, u nekim je dijelovima zemlje mjesec srpanj bio prvi hladniji mjesec od klimatološkog prosjeka od početka godine! U takvim okolnostima zaista je teško očekivati da će kolovoz biti kišniji i hladniji od srpnja, mada, kada su atmosferska zbivanja u pitanju, nikad “ne reci” nikad!

Zadnjih dana ustalilo se stabilno vrijeme, a temperature zraka iz dana u dan pomalo rastu. Ponedjeljak je bio najtopliji dan dosadašnjeg tijeka kolovoza, ponegdje su temperature dosegnule vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva. More je zagrijano i temperature su mu od 25 do 27°C.

Jadran

Stabilno pretežno vedro vrijeme nastavit će se tijekom utorka. Mala mogućnost slabog pljuska postoji krajem dana i navečer u zaleđu Istre. Puhat će slabo jugo i jugozapadnjak koji će na sjevernom Jadranu povremeno biti umjereni. Od jutra toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 21 do 25°C. Najviše dnevne temperature zraka od 30 do vrlo vrućih 35°C.

Srijeda će u Dalmaciji biti pretežno vedra. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano uz postupan porast naoblake krajem dana i osobito kasno, navečer kada će mjestimice biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno, na moru i povremeno pojačano jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 17 do 21°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 35°C.

četvrtak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Nestabilnije će biti na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana, gdje će povremeno biti pljuskova s grmljavinom. Navečer su slabi neverini mogući samo ponegdje i na srednjem Jadranu, na južnom suho. U Dalmaciji će puhati umjereno, ujutro na moru i jako jugo, slabit će u drugom dijelu dana i navečer prestati. Na sjevernom Jadranu većinom slab do umjeren jugozapadnjak. Navečer slaba bura, na moru jak sjeverozapadnjak. Jutro posvuda toplo i vrlo toplo, najviše dnevne temperature od 26 ponegdje u Istri do 31°C u Dalmaciji.

Petak će u Dalmaciji biti pretežno vedar, još samo rano ujutro na jugu Dalmacije može biti promjenjive naoblake. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku, kada lokalno može biti slabih pljuskova s grmljavinom, najaviše kasno navečer na zapadnoj obali Istre. Vjetar će okrenuti na sjeverozapadnjak koji će sredinom dana na moru biti jak, slabit će prema večeri. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu slabo jugo i jugozapadnjak, na moru i pojačan. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 24 do 28°C, u Dalmaciji od 28 do 30°C.

Subota Dalmaciji donosi pretežno sunčano vrijeme, a navečer uglavnom u Zagori postoji manja mogućnost pljuska. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku, kada osobito ujutro lokalno može biti slabih pljuskova s grmljavinom. Noću tiho ili slaba bura, danju na sjevernom Jadranu slaba bura koja će prema večeri malo ojačati, u Dalmaciji slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će prema kraju dana i navečer ponegdje na otvorenom moru biti jak i vrlo jak. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 21 do 26°C, u Dalmaciji od 26 do 30°C.

nedjelju pretežno vedro. Noću i ujutro slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne na otvorenom moru Dalmacije biti jak. Jutro osjetno svježije s minimalnim temperatura od 10 do 15°C u zaobalju, od 16 do 21°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

IZVOR: Crometeo.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.